Spectacolul „Carmen”, cu soprana de renume internaţional Catarina Coresi Lal, pe scena Liricului craiovean

0
261

Vienna Opera Company şi Pygmalion Theater Wien vor prezenta vineri, 12 aprilie, cu începere de la ora 18.00, la Teatrul Liric „Elena Teodorini”, spectacolul de teatru şi muzică „Carmen”, de Prosper Mérimée. Regia şi dramatizarea sunt semnate de Camelia Tino, iar în distribuţie se regăsesc soprana Catarina Coresi Lal şi pianista Henrietta Varady. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Liricului craiovean, la preţul de 30 lei.

Catarina Coresi Lal

Apărută în 1847, nuvela scriitorului francez Prosper Mérimée aduce în prim-plan iubirea pătimaşă a locotenentului Don José pentru frumoasa ţigancă spaniolă Carmen, pe care a cunoscut-o într-o fabrică de tutun din Sevilla şi pentru care renunţă la carieră, face contrabandă, este degradat, arestat şi pe care o pierde în final, iubirea lui neputând lupta împotriva dorinţei de libertate a lui Carmen.

În versiunea Teatrului Pygmalion din Viena şi în interpretarea celebrei soprane Catarina Coresi Lal, Carmen sfârşeşte într-un cabaret de provincie unde îşi deapănă amintirile, îşi retrăieşte scenic fragmentele cele mai importante ale vieţii şi îşi deplânge dragostea pierdută, singurul lucru curat din viaţa ei, lăsându-se purtată pe notele cunoscutelor arii din opera cu acelaşi nume de George Bizet şi ale „Zarzuelelor”.

Soprana de renume internaţional Catarina Coresi Lal este cunoscută şi îndrăgită pentru interpretările inedite pe mari scene de operă ale lumii, printre care Opera Naţională din Bratislava, Opera Naţională din Bucureşti, Teatro de la Ciudad Mexico, Opera Bergen, sălile de concerte Arbat din Moscova şi Beijing, ca să amintim numai câteva dintre ele. Laureată a multor festivaluri internaţionale de operă, dă viaţă în spectacolul vienez, cu  sensibilitate şi pregnanţă, protagonistei nuvelei lui Mérimée, Carmen. Printre cei care admiră vocea şi timbrul ei fermecător se află şi Papa Benedict al XVI-lea, pentru care, sub bagheta dirijorului Rinaldo Muratori, a interpretat arii din „Norma”, „La Traviata” şi „Macbeth”.