PNL a cedat PSD Ministerul Justiţiei

0
320

Fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, a fost propusă de premierul Victor Ponta pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu pentru cea de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerile au fost avansate ieri dimineaţă de către premierul, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este însă datată 2 aprilie 2013. Nominalizările au lăsat cu gura căscată pe toată lumea, dar mai ales pe colegii de guvernare ai PSD, respectiv pe liberali, care marţi, după întâlnirea cu Secţia de procurori a CSM, îl auziseră pe Victor Ponta afirmând că numirea şefilor la DNA şi Parchetul General se va face în urma unei proceduri de selecţie riguroase şi va rămâne în sarcina viitorului ministru al Justiţiei, pe care PNL urma să-l nominalizeze chiar ieri. Nu e de mirare, deci, că liberalii au luat foc, preşedintele Crin Antonescu declarând că este pentru prima dată de la înfiinţarea USL când Ponta nu-l consultă, ci doar îi comunică decizia. Au urmat declaraţii peste declaraţii, şedinţe peste şedinţe, pentru ca la final decizia să fie următoarea: Ministerul Justiţiei trece de la PNL la PSD.  

Pe lângă Kovesi la DNA şi Niţu la Parchetul General, premierul i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT. În scrisoarea trimisă de Ponta CSM se arată că pe 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar la şefia Parchetului General, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situaţie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public. Premierul adaugă că a luat act de poziţia exprimată, în cadrul discuţiilor „informale”, de membrii Secţiei de procurori ai CSM (n.r. – care au cerut proces de selecţie), dar roagă să se dispună asupra acestor propuneri, „conform atribuţiilor conferite fiecărei instituţii” în baza prevederilor constituţionale şi legale.

Ponta s-a justificat dând vina pe Morar

Ieri, la şedinţa săptămânală de Guvern, premierul a justificat propunerile pe care le-a avansat prin faptul că a constatat, marţi seara, că Parchetul a devenit „moşia şi monopolul” lui Daniel Morar. „Am constatat aseară – am avut la CSM o discuţie civilizată şi normală – dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte şi că, practic, noi constatăm un monopol în România. Monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om”, a spus Ponta. Daniel Morar a declarat, marţi seară, la RTV, că Laura Codruţa Kovesi nu poate fi numită şef la DNA, deoarece „una din cerinţele Comisiei Europene a fost ca cel care urmează să fie procuror şef al DNA să aibă expertiză şi performanţă în anticorupţie. Să aibă un CV în anticorupţie. Doamna Kovesi nu are aşa ceva. A fost procuror general al României, nu a avut atribuţii în activitatea investigativă.

PNL n-ar prea fi renunţat la portofoliul Justiţiei

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, că pentru prima dată de când e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, dar asta nu înseamnă ruperea USL. „Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu, prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător şase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu. Această decizie luată de premier, în calitate de ministru interimar la Justiţie, este o decizie pe care a luat-o şi asupra căreia, pentru prima dată de la înfiinţarea USL, nu ne-am consultat şi doar ne-a comunicat şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la înfiinţarea USL, ne despărţim fundamental”, a declarat Antonescu. Cu toate astea, a subliniat el, partidul pe care îl conduce era în continuare dispus să-şi asume responsabilitatea Ministerului Justiţiei, amintind că „la orele 17.00 avem convocată şedinţa BPN al PNL şi avem, între altele, tema Ministerului Justiţiei”, care presupunea şi desemnarea unui candidat pentru acest post.

Premierul „l-a legitimat” pe Traian Băsescu

Odată instalat ca ministru al Justiţiei, omul susţinut de PNL – a sugerat Antonescu – ar putea retrage propunerile făcute de Victor Ponta pentru posturile de procurori şefi. „Eu cred că da (n.r. – ar putea retrage propunerile), dar rămâne de văzut, despre aceste propuneri noi ştim deocamdată că sunt propuneri şi pe mine sigur că mă interesează finalul procesului, dar deocamdată eu am vorbit despre propuneri (…)”. Liderul liberalilor a menţionat că, în acest fel, încearcă să împiedice „compromisul” dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta cu privire la numirea procurorilor şefi: „Simplu spus, e un compromis pe care încerc să-l împiedic, pentru că el, aşa cum s-a văzut şi ieri, nu-i foloseşte nici măcar domnului Ponta, ca să nu mai vorbim de România”. Întrebat dacă prin mişcarea de ieri dimineaţă Victor Ponta l-a legitimat pe Traian Băsescu, Antonescu a răspuns: „Dar nu prin mişcarea de azi-dimineaţă, l-a legitimat de mult. (…) L-a legitimat pe domnul Traian Băsescu mai de mult, nu pentru că l-ar fi apucat dragul de domnul Băsescu, şi pentru că aşa a considerat strategic, tactic, cum doriţi dumneavoastră, domnul Ponta”.

Chiul liberal la şedinţa de Guvern

Un prim semn al supărării liberalilor s-a văzut ieri la şedinţa de Guvern, care s-a desfăşurat în lipsa mai multor miniştri PNL, printre care cel al Economiei, Varujan Vosganian, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Miniştrii Voicu şi Vosganian au părăsit sediul Guvernului cu câteva zeci de minute înainte de începerea reuniunii. De asemenea, şedinţa Guvernului a debutat fără ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, şi ministrul Internelor, Radu Stroe, acesta optând pentru o convorbire telefonică pe holurile Palatului Victoria. Crin Antonescu a explicat că ştia de absenţa lui Mihai Voicu de la şedinţa de Guvern, pe care l-a chemat la sediul partidului pentru a discuta despre mesajul PNL, având în vedere că acesta este şi purtătorul de cuvânt al liberalilor, însă în cazul celorlalţi miniştri liberali nu ştie care a fost motivul absenţei, dar îşi menţine părerea că „sunt foarte cuminţi”.

CE aşteaptă să vadă ce se întâmplă în continuare

Comisia Europeană a luat notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA, însă aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces, a declarat ieri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt Mark Gray. „Am luat notă de evoluţiile din ultimele două zile de la Bucureşti, cu privire la procesul de ocupare a funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA. Sunt funcţii de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate. Evident, este un proces care este în desfăşurare şi trebuie să vedem cum reacţionează şi CSM şi cum vor evolua lucrurile. Subliniez că Comisia Europeană nu a renunţat la opiniile sale privind desfăşurarea unei proceduri de selecţie a candidaţilor, exprimată şi în rapoartele MCV şi în discuţiile cu oficialii români”, a afirmat Gray, adăugând că nu vrea să caracterizeze situaţia politică apărută în România. „Este o responsabilitate pe care autorităţile române trebuie să şi-o asume. Noi ne vom duce mai departe responsabilităţile care ne revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie”, a punctat oficialul CE.

Evaluarea candidaţilor de către CSM, fixată abia la sfârşitul lunii mai

Candidaţii la funcţiile de conducere din Parchetul General şi DNA vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor stabilit ieri de Secţia pentru procurori a CSM. Potrivit acestui calendar, în perioada 3 – 30 aprilie, vor fi solicitate documentele ce trebuie să însoţească candidaturile şi vor fi procesate aceste documente, până în 21 mai vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări asupra celor înscrişi în cursă, iar în zilele de 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor. Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.

Ponta: „Nu mai există nici un fel de diferend în cadrul USL”

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, după şedinţa extraordinară a USL care a avut loc la ora 16, la Senat, că Ministerul Justiţiei va trece de la PNL la PSD, liberalii fiind de acord şi spunând că nu solicită alt portofoliu în schimb. El a declarat că va rămâne interimar la MJ, apoi va face o nominalizare pentru preluarea funcţiei, opţiunea sa îndreaptându-se spre o persoană care să nu fie membru de partid. Ponta a recunoscut că el a cerut în şedinţa USL să îşi asume, din partea PSD, Ministerul Justiţiei. Referitor la posibila destrămare a USL, premierul, care este şi co-preşedinte al Uniunii, a spus că „vă garantez – şi decizia de azi asta este – şi liberalii şi noi suntem dispuşi să facem orice, să găsim orice fel de soluţie prin care să păstrăm USL, nu să accentuăm o criză. Ori azi, în acest moment, de aceea am şi ieşit să vă anunţ, că prin această soluţie nu mai există nici un fel de diferend în cadrul USL”.