0
428

Bătaie între două „galerii” rivale, care sunt despărţite şi potolite de jandarmi, un atac terorist, în timpul căruia sunt luaţi ostatici şi intervine Detaşamentul Antitero, mai mulţi „mascaţi” coborând din elicopter pe acoperişul Sălii Polivalente din Craiova pentru a-i elibera pe prizonieri, împuşcături, gaze lacrimogene… Tot acest „teatru de luptă” a fost pus la cale de jandarmii craioveni pentru cei care au înfruntat cu stoicism ploaia de ieri ca să le fie alături, la împlinirea a 163 de ani de la înfiinţarea acestei arme, dar şi pentru a demonstra că sunt pregătiţi să intervină în orice situaţie. 

În ciuda ploii care a căzut toată ziua, pe platoul din faţa Sălii Polivalente din Craiova s-a strâns, ieri, o mulţime de oameni. De la simpli craioveni, elevi care au profitat de programul „Şcoala altfel”, până la reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi ai structurilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Cu toţii au fost invitaţi să ia parte la festivităţile organizate de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova dedicate împlinirii a 163 de ani de la înfiinţarea acestei arme.

Manifestările au început cu mesajele de felicitare obişnuite la asemenea ocazii. „Consiliul Judeţean Dolj apreciază activitatea întreprinsă de-a lungul anilor atât de Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, cât şi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, care, prin rezultatele deosebite obţinute, au reuşit să asigure un climat de siguranţă şi respect pentru cetăţean”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. „Sunt onorat că, la acest moment aniversar, am posibilitatea să vă adresez felicitări, să vă transmit salutul meu. Succes în activitatea profesională şi bucurii alături de cei dragi”, le-a urat Marius Deca, prefectul de Dolj, jandarmilor. După ce s-au citit şi mesajele transmise „de la centru”, a urmat cea mai „gustată” parte a festivităţilor: o serie de exerciţii prin care jandarmii au dorit să-şi arate abilităţile de intervenţie în orice fel de situaţii.

Totul a început cu două „galerii” ale unor echipe rivale, care s-au întâlnit pe platoul din faţa Sălii Polivalente. Suporterii, violenţi şi înarmaţi cu sticle şi bâte, sunt gata să sară la bătaie. Echipajele de jandarmi îşi fac apariţia rapid, le cer „ultraşilor” să plece, apoi despart cele două tabere de suporteri folosind şi gaze lacrimogene. Cu toţii sunt urcaţi în camioane.

Imediat apar două autoturisme din care se trag focuri de armă. Se opresc la intrarea în Sala Polivalentă şi coboară mai mulţi bărbaţi care continuă să tragă. Este vorba despre terorişti care reuşesc să ia mai mulţi ostatici şi se refugiază în interiorul Polivalentei. O parte din infractori încearcă să plece cu un autobuz, care este blocat de Detaşamentul Antitero. Se sparg geamurile vehiculului, jandarmii pătrund în interior şi îi reţin pe terorişti. Pentru că mai sunt alţii baricadaţi în Polivalentă, un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie survolează clădirea, mai mulţi luptători coboară în rapel, pe frânghii, din elicopter, pe acoperiş, reuşesc să intre şi îi eliberează pe ceilalţi prizonieri.

Toată această desfăşurare de forţe a stârnit exclamaţii de uimire şi aplauze, mai ales din partea elevilor, foarte încântaţi de spectacolul oferit de jandarmi. Oaspeţii au fost apoi invitaţi în interiorul Sălii Polivalente, unde fuseseră amenajate mai multe standuri de prezentare a tehnicii din dotarea jandarmilor, o expoziţie de carte şi una de pictură, toate legate de acest eveniment.