Guvernul a alocat, ieri, 650 milioane lei primăriilor

0
348
Mihai Răzvan Ungureanu

Cabinetul Ungureanu a alocat primăriilor, în şedinţa de Guvern de ieri, fonduri totale de aproape 650 milioane lei, pentru proiecte în derulare şi achitarea arieratelor, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Informaţia a fost confirmată, la finalul şedinţei, şi de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a arătat că primăriile vor primi fonduri totale de 648 milioane lei (echivalentul a 148 milioane euro). Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a rămas în şedinţa de guvern doar cu miniştrii pentru a discuta despre fondurile care vor fi alocate primăriilor, consilierii care participaseră până atunci la întrunire părăsind sala, au declarat surse oficiale. Luni dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare, care necesită cofinanţare, şi pentru achitarea arieratelor (datoriilor restante). El a arătat, în acelaşi timp, că fondurile către autorităţile locale nu vor fi alocate pe criterii politice, dar că anumite primării au dificultăţi de plată mai mari, din cauza relaţiei mai puţin bune cu consiliile judeţene, iar Guvernul încearcă să compenseze acest decalaj.

În urmă cu o săptămână, premierul Mihai Razvan Ungureanu a părăsit şedinţa coaliţiei trântind uşa, după ce liderii PDL i-ar fi cerut să aloce bani pentru colegiile în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la putere. Şeful Guvernului ar fi declarat că nu acceptă presiunile politice în ceea ce priveşte banii, potrivit unor surse citate de agenţia Mediafax. Ungureanu le-a cerut, atunci, să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi la discuţii. Potrivit surselor citate de agenţia de presă, lista cu solicitări cuprindea, în special, alocări pentru localităţile aflate în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la putere.