sâmbătă, mai 11, 2024
Acasă Ultima oră 45 de ani, astăzi, tot într-o vineri, de la un cutremur ...

45 de ani, astăzi, tot într-o vineri, de la un cutremur care a devastat Craiova şi România

0
961

În urmă cu 45 de ani, pe 4 martie, România şi Craiova erau zguduite de un cutremur puternic, de 7,2 pe scara Richter, care a durat 56 de secunde. A avut loc la ora 21:21, tot într-o zi de vineri, tot cu o vreme frumoasă, pe timpul zilei, ca şi acum. Craiova a fost, atunci, aproape distrusă.

Ziua de 4 martie 1977, seara la ora 21:21, una ca oricare alta. Pe zi fusese  vreme foarte frumoasă, ca şi acum, după 45 de ani. Oamenii  priveau la TVR un film bulgăresc  – “Dulce şi amar”. La un moment dat, ultima scenă, la oprirea imaginii , a fost un sărut din dragoste, pe o stâncă, pe malul unei ape. Dintr-odată, Craiova a căzut în beznă, iar pământul a început să se mişte. Rând pe rând, imobilele au început să se prăbuşească, iar ţipetele oamenilor se auzeau de peste tot. La fosta Fabrică de confecţii din Craiova a fost un adevărat dezastru: din cauza panicii, cei care se aflau la muncă au început să fugă, scările s-au prăbuşit şi au fost zece morţi şi 40 de răniţi. Fosta moară de pe strada “Caracal”, unde, acum, se construieşte un cartier rezidenţial, s-a prăbuşit ca un castel din nisip. În zona centrală, în perimetrul “Mercur”, Filarmonica “Oltenia”, Hotel “Minerva”, etc. a fost un adevărat dezastru: cele mai multe case s-au prăbuşit. În aceeaşi seară, la ora 19.00, pe 4 martie 1977, la Librăria “Cartea Rusă”,  unde, în prezent, se află “Galeriile de Artă”, vis- a vis – de ex Hotel “Palace”, unul dintre sediile actuale ale Primăriei Craiova, poetul Adrian Păunescu îşi lansa volumul de versuri “Pământul deocamdată”.
Distrugeri în Dolj
40.675 clădiri de locuinţe avariate
537 prăbuşite
180 blocuri avariate
Peste 200 de şcoli
39 de întreprinderi
442 unităţi comerciale
Peste 100 de biserici
41 de morţi
812 răniţi
Peste 1.500 de persoane decedate, la nivel naţional

La nivel naţional,  pe 14 martie 1977,  ora 18,00, s-au înregistrat 1.541 de decese, din care 1.391 în Capitală şi 150 în restul ţării. Numărul celor decedaţi în Capitală include şi 157 de persoane care au încetat din viaţă înspitale în urma rănilor şi afecţiunilor grave ce le-au fost pricinuite de seism, cu toate îngrijirile deosebite acordate de cadrele medicale pentru a le salva. Numărul final al persoanelor decedate în urma seismului avea să ajungă, ulterior, la 1.578. În urma cutremurului din 4 martie 1977, şi-au pierdut viaţa multe personalităţi ale vieţii culturale, artistice şi ştiinţifice, dintre care îi amintim pe: Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Tudor Dumitrescu, Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ, Eliza Petrăchescu, LiviuPopa, Mihaela Mărăcineanu, fizicienii acad. Florin Ciorăscu şi acad. Paul C. Petrescu ş.a.