Final de GAUDEAMUS cu premii!

0
465

După cinci zile în care a oferit craiovenilor posibilitatea de a răsfoi mii de titluri şi de a participa la evenimente având ca principale teme lectura şi educaţia, Târgul de Carte GAUDEAMUS şi-a închis, ieri, porţie, invitându-şi publicul… să citească până la următoarea întâlnire! În cadrul festivităţii de încheiere, organizată în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, au fost acordate premiile acestei a XVIII-a ediţii.

Pe primele locuri în preferinţele vizitatorilor s-au situat editurile TREI, Nemira şi Corint, însă cea mai râvnită carte a Târgului nu a putut fi aleasă, şapte volume primind un număr egal de voturi. Cea mai frumoasă vizitatoare a fost desemnată o tânără de 25 de ani – make-up artist, interesată de cărţile motivaţionale şi pasionată de călătorii. Partener media al Târgului de la Craiova încă de la prima ediţie, din 2001, cotidianul „Cuvântul Libertăţii” a primit Trofeul Presei la secţiunea online.

„2019 este special pentru noi, nu doar pentru că este Anul Cărţii în România, ci şi pentru că am ajuns la ediţia cu numărul 18 – asta înseamnă că GAUDEAMUS Craiova şi-a sărbătorit majoratul, fiind un important reper editorial nu numai pentru sudul ţării, ci pentru întreaga industrie a cărţii”, a precizat Daria Andriescu, de la microfonul Radio România Oltenia Craiova – organizator al evenimentului împreună cu Radio România, prin Echipa GAUDEAMUS. Anul acesta a fost anunţat şi un record în istoria Târgului: peste 50 de participanţi găzduiţi de 45 de standuri!

Ieri, expozanţii şi organizatorii au apreciat că GAUDEAMUS Craiova a fost şi un succes de public, format în mare parte din tineri. „Caravana aceasta confirmă, de fapt, prin radioul public, că tinerii noştri au dorinţa de a citi, de a evolua”, a subliniat Alexandru Mogoşeanu, managerul Radio Oltenia. „Cred că ar fi trebuit să mai rămână această Caravană aici măcar câteva zile. Târgul ar fi fost la fel de înţesat de cititori! Este un semn al succesului, al faptului că se citeşte, că sunt căutate cărţile”, a apreciat Mihai Firică, preşedinte de onoare al ediţiei şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Ediţia a XVIII-a, de la Craiova, a fost evenimentul cu numărul 110 în seria GAUDEAMUS. Caravana îşi va continua drumul, pe parcursul anului 2019, la Cluj-Napoca (17-21 aprilie), apoi la Oradea, Timişoara, Mamaia, Braşov şi va ajunge în premieră la Iaşi.

 

Premiile ediţiei 2019:

Trofeele GAUDEAMUS (acordate prin votul publicului): locul I – Editura TREI, locul al II-lea – Editura Nemira, locul al III-lea – Editura Corint

Cea mai râvnită carte a Târgului (conform votului publicului, exprimat prin completarea chestionarelor distribuite pe tot parcursul Târgului): nu s-a acordat, rezultatele fiind neconcludente (7 volume au primit un număr egal de voturi)

Trofeele Presei (oferite de Casa Radio şi Editura TREI): Cuvântul Libertăţii (online), Gazeta de Sud (publicaţii), TVR Craiova (TV), Radio Sud (radio)

Premiul Educaţia (decernat unei instituţii de învăţământ, în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la GAUDEAMUS): Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Editura Universitaria din Craiova

Premiul Miss Lectura (acordat celei mai frumoase vizitatoare, de Casa de Modă Ilinca): Ana-Maria Păduraru

Diplome de Excelenţă (acordate de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova): conf. univ. dr. Anamaria Magdalena Preda, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova – pentru management educaţional, şi lector univ. dr. Sorin Cazacu, directorul Departamentului de Studii Anglo-americane şi germane al Facultăţii de Litere din Craiova – pentru promovarea valorilor interculturale

Ana-Maria Păduraru a primit Premiul Miss Lectura… ca un cadou de ziua ei, la împlinirea, în curând, a 25 de ani. A fost surprinsă de obiectivul aparatului de fotografiat într-o zi în care a venit la Târg să doneze câteva volume, în cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”, derulată de Radio România şi care are ca principal obiectiv constituirea unui fond de carte de care să beneficieze biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate la acest capitol. Absolventă a Facultăţii de Sociologie din Craiova, Ana-Maria este, în prezent, make-up artist şi se declară pasionată de cărţile motivaţionale şi de călătorii. Premiul primit a constat într-o ţinută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca, pe care tânăra spune că cel mai probabil o va purta pentru prima dată la un eveniment din această vară.

 

Câştigătoare a fazei zonale a Concursului de Lectură „Mircea Nedelciu”, Bacri Faizeh  – elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, profilul Ştiinţele Naturii – va reprezenta Oltenia la etapa naţională a acestei competiţii, care se va desfăşura în noiembrie a.c., din cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS de la Bucureşti. A primit diploma ieri, cu prilejul festivităţii de închidere a evenimentului de la Craiova, şi, odată cu ea, toate felicitările organizatorilor pentru performanţa ei.

Bacri Faizeh are părinţi iordanieni, dar s-a născut şi a crescut în România, declarându-se mare iubitoare de lectură, în general, şi de autori români, în special. „Contrar a ceea ce se crede, generaţia noastră încă citeşte!”, afirmă adolescenta de nici 16 ani. „Îmi place foarte mult să discut cu oamenii, să dezbat, să scriu poezie, să ies cu prietenii şi să ajut în cadrul unor acţiuni de voluntariat”, adaugă, amintind, între altele, participarea, din mai 2018, la Olimpiada de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”, unde, împreună cu echipa sa, a ajuns la faza naţională. De la Târgul GAUDEAMUS de la Craiova şi-a ales spre lectură câteva cărţi de Rumi, Coelho şi de poezie. Cu toate aceste pasiuni, îşi doreşte ca, în viitor, să urmeze cursurile… Universităţii de Medicină. „N-aş vrea să fiu nevoită să renunţ la ceva, ci să găsesc un echilibru între toate hobby-urile mele”, mai spune Bacri Faizeh.

Locul al II-lea la faza zonală a Concursului de Lectură „Mircea Nedelciu” – care s-a desfăşurat joi, 28 februarie, în foaierul Teatrului Naţional Craiova – a fost câştigat de Mădălina Sorina Ştefan (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”), iar pe locul al III-lea s-a clasat Vlad Andrei Craiu (Colegiul Naţional „Carol I”).

 

În acest an, cei care au trecut pragul Târgului de Carte au apreciat în mod deosebit oferta Editurii TREI, care, prin votul publicului, a primit Trofeul GAUDEAMUS. Prezentă la Craiova încă de la ediţia din anul 2012, după cum a afirmat Gabriel Drăgan, reprezentant de vânzări, Editura TREI a adus, şi de această dată, o oferă bogată şi variată – cărţi din domenii precum psihologie, ficţiune şi non-ficţiune. „Cu toate că noi avem o paletă editorială foarte largă, am observat, în decursul anilor, că în Craiova clienţii noştri preponderenţi sunt adolescenţii şi tinerii şi că cel mai bine aici vindem cartea destinată lor, din Colecţia Young Fiction”, a menţionat Gabriel Drăgan, declarându-se mulţumit de vânzările realizate în acest an la Craiova şi, deopotrivă, bucuros de premiul obţinut. „Nu ne aşteptam în mod deosebit să îl primim, însă am mai fost desemnaţi câştigători, prin votul publicului, în alte oraşe ale Caravanei GAUDEAMUS”, a adăugat acesta.