Salubritatea, la primul test cu colectarea selectivă

0
412

Primăria Craiova şi SC Salubritate demarează împreună un proiect-pilot pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Acţiunea porneşte, de luni, când maşinile Salubrităţii vor ajunge pe 140 de străzi pentru a ridica separat gunoaiele de la craioveni. Pe restul străzilor, care nu au fost incluse în lista Salubrităţii, programul de colectare rămâne neschimbat. Autorităţile spun că se încearcă o colectare selectivă, după ce autorităţile s-au văzut nevoite să perceapă locatarilor taxa de mediu, de 2 lei pe persoană, care a fost introdusă din pricina faptului că nu se reciclează gunoiul în Craiova.

1Conducerea Salubritate Craiova SRL, operator care are delegată activitatea de colectare şi transport a deşeurilor în Craiova, îi anunţă pe abonaţii, persoane fizice, din Craiova că, începând cu luni, programul de ridicare a deşeurilor se va modifica pe un număr de peste 140 de străzi. Pe respectivele străzi, care au fost incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă la case, deşeurile menajere amestecate vor fi colectate în aceeaşi zi cu cele reciclabile, cu menţiunea că cele reciclabile sunt ridicate o dată la două săptămâni.”Modificările operate în programul de colectare şi transport a deşeurilor au ca scop optimizarea consumurilor, dar şi a intervalelor orare în care sunt ridicate deşeurile”, a precizat Mihai Butari, director general al SC Salubritate Craiova SRL.

Proiectul-pilot începe de luni

Primarul interimar al Craiovei, Mihai Genoiu, a explicat, într-o conferinţă de presă, că acest proiect-pilot îi aparţine Salubrităţii şi este sprijinit şi de autorităţile locale. Acţiunea constă, în mare, în faptul că tot gunoiul menajer reciclat, care se ridică de la proprietari, va fi încărcat în maşini separate, iar depozitarea în rampă se va face, în felul acesta, diferenţiat. „De luni începe în forţă proiectul-pilot de colectare selectivă a deşeurilor, în sensul că, de la fiecare gospodărie, se vor ridica selectiv deşeurile. Acest lucru înseamnă că nu va fi suficient, aşa cum s-a procedat până acum, ca cetăţeanul sau proprietarul să pună deşeurile în containere separate, ci şi maşinile să fie separate”, a menţionat Genoiu.

„Apăsarea taxei de mediu este foarte puternică”

gunoi 1Reprezentanţii Primăriei Craiova recunosc că acţiunea porneşte ca reflex la obligativităţii taxă de mediu pe care o suportă, de la 1 februarie, toţi craiovenii. „Este o acţiune pe care am gândit-o împreună cu cei de la Salubritate pentru că apăsarea acelor taxele impuse de Uniunea Europeană este foarte puternică”, a declarat Genoiu. Autorităţile locale mai spun că există şi o tergiversare a lucrurilor în ceea ce priveşte Masterplanul de deşeuri, dar se pare că, la această oră, este foarte aproape de a se stabili un operator regional pentru ridicarea deşeurilor din judeţ. „Dar nici acest operator nu va fi operaţional până nu se termină toate celelalte investiţii, inclusiv staţia de sortare care durează foarte mult. Pentru acest lucru, am luat măsuri ca Salubritatea să înceapă propria ei acţiune cu această ridicare selectivă a deşeurilor”, a menţionat primarul interimar al Craiovei.

Tariful la gunoi s-a scumpit cu 2,32 lei

gunoiDe la 1 februarie, se ştie, craiovenii plătesc mai mult pentru gunoi. Taxa de mediu pentru deşeurile inerte şi nepericuloase depozitate la groapa de gunoi, 80 de lei pe tonă, a fost împărţită craiovenilor, consilierii municipali votând în consecinţă. Noua taxă se adaugă la valorile actuale ale tarifului de depozitare a gunoiului din Craiova la groapa de la Mofleni. La costul iniţial de 6,72 lei de persoană/lună, pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de la populaţie (persoane fizice/asociaţii de locatari) s-a adăugat suma de 2,32 lei, aferentă taxei de mediu. O persoană plăteşte, aşadar, pentru gunoiul menajer 9,04 lei pe lună, iar o familie compusă din patru persoane resimte introducerea acestei taxe cu un cost lunar cu aproape 10 lei mai mare.