“Să ard cuvânt…”, semnat Beatrice Silvia Sorescu

0
1148

Volumul de poezie “Să ard cuvânt…”, semnat Beatrice Silvia Sorescu, a fost lansat ieri, la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul Târgului de Carte “Gaudeamus”. Un eveniment  de mare sensibilitate, ce s-a desfăşurat în prezenţa unui public numeros, s-a regăsit pe agenda culturală a oraşului nostru. Poeta, născută în Bulzeşti, judeţul Dolj, este autoarea a încă zece volume de poezie fiind un autor veritabil, dar şi un dascăl de succes, iubit de elevi şi de profesori. Acest ultim volum a fost scris în memoria părinţilor, Dumitra şi Nicolae Sorescu, poezia fiind creionată ca o componentă fundamentală a existenţei, autoarea întorcându-se prin citire, prin vers, prin poezie la copilărie, la origini, ceea ce este extraordinar.

lansaresorescuInvitat special, profesorul universitar George Sorescu s-a adresat audienţei făcând referire la lirica autoarei şi în mod special la volumul de versuri lansat ieri. “Beatrice Silvia Sorescu are o bogată experienţă în domeniul literaturii române, publicând până în present 11 volume de versuri şi ne bucură de asemenea faptul că domnia sa navighează într-o zonă a ideilor pe care noi le apreciem foarte mult, idei care răspund unor exigenţe estetice. Volumul “Să ard cuvânt” este un produs al reflecţiilor şi al cugetărilor Silviei Sorescu, în sensul că domni sa evocă în primul rând toposul natal. Trebuie să precizăm că Silvia Sorescu provine dintr-o familie care este literară, foarte cunoscută în ţară şi în afară. Aşadar,  rădăcina poetică a Silviei Sorescu se află în familie. În volumul pe care îl prezentăm astăzi există mai multe componente. O primă componentă constă în evocarea elementelor copilăriei, a satului natal, evocarea părinţilor, a rudelor a persoanelor cunoscute, cuprinde tonuri nostalgice. Satul în conştiinţa poetei apare ca un topos sacru… ”, a subliniat George Sorescu, , poet, prozator, critic literar şi traducător.

      lansaresorescu1 Prezent la eveniment, profesorul  universitar Marian Barbu, de asemenea un cunoscut critic literar şi prozator,  a vorbit despre acest volum de versuri, îndemnându-i pe elevii prezenţi în foaierul Teatrului să citească, i-a trimis spre lectură. “Estetica gingăşiei este cultivată de Beatrice Silvia Sorescu. Este o poetă cu o maturitate lirică acaparatoare. Constat că spre deosebire de poezia actuală, destul de despletită, ca să nu spun hoinară a limbii române, pe care o cos într-un anume fel sau altul, ca şi când ar fi ruptă, în condiţiile în care ea are o străvechime fenomenală, încă necunoscută de majoritatea dintre noi, poezia Silviei Sorescu are o demnitate fie în zona copilăriei, dar mai ales în zona stilistică. Astăzi barbarismele sunt considerate adevărate cuceriri ale poeziei modern. Nu mai spun de poezia liberă… ”, a completat profesorul Marian Barbu.

“Pe lângă vocaţia de strălucită dascăl, domnia sa este şi un foarte fin poet”

lansaresorescu3Actorul Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, a avut o intervenţie inconfundabilă, conferind cuvinte frumoase acestui volum de versuri, precizând că are o mare admiraţie şi un deosebit respect pentru întreaga familie Sorescu, avându-l în centru pe marele poet şi dramaturg, dar şi eseist şi romancier Marin Sorescu, cu care fostul director Emil Boroghină a colaborat foarte mult şi bine, mai ales în ultima perioadă, jucând pe scena acestui teatru mai multe piese ale dramaturgului Marin Sorescu. “De asemenea am un deosebit respect faţă de profesorul George Sorescu, de care mă leagă cu amiciţie serioasă. Am avut surpriza să o cunosc acum şi pe fiica lui nenea Nicolae, pe doamna Silvia Bălaşa Sorescu şi să descopăr un autentic poet, care probabil îşi trage seva de la Ştefan Sorescu, pe care îl invocă de fiecare data. Şi pe lângă vocaţia de strălucită dascăl, domnia sa este şi un foarte fin poet. Îi urez success şi cât mai multe apariţii”, a consemnat actorul Emil Boroghină.

lansaresorescu2La final…a fost poetul. Silvia Beatrice Sorescu, emoţionată a vorbit publicului. O adevărată profesoară de poezie, un dascăl excepţionat, un autor authentic şi un iubitor de oameni. “Mulţumesc mult, domnilor profesori ! Mulţumesc mult, domnule Emil Boroghină ! Mulţumesc mult, Oana Stancu ! Şi mulţumesc mult colegelor  mele şi elevelor de la Şcoala Gimnazială Traian, prezente astăzi ( n.r ieri), aici şi aţi dat un imbold. Volumul de versuri “Să ard cuvânt…” este cea de-a 11-a mea carte. Este o împlinire spiritual. De fapt, ce este mai înălţător decât poezia ? Ce este mai înălţător decât să arzi cuvânt ? Cred că va fi o carte care vă va plăcea şi cred că dincolo de povestea fiecărui poem, va fi semn şi semnificaţie…”, a spus autoarea, la finalul lansării.