Muzeul Olteniei va inaugura, luna aceasta, expoziţia de bază de la parterul Secţiei de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14) – o investiţie de 13 miliarde lei vechi a Consiliului Judeţean Dolj, care face ca instituţia să devină una dintre cele mai moderne din ţară. La vernisaj vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor de profil din ţară.
Lucrările de amenajare a celor 13 săli – care prezintă perioada Antichităţii până spre secolele al XIV-lea şi al XV-lea – s-au desfăşurat anul trecut, pe parcursul a şase luni, craiovenii urmând să descopere aici un patrimoniu ingenios pus în valoare prin intermediul elementelor de butaforie şi a tehnologiei moderne. Un pod din sticlă peste săpături arheologice, machete ale băilor publice romane ori ale unor fortificaţii din Oltenia, amenajarea unei arene pentru gladiatori şi a unei basilici creştine cu interior din cărămizi, coloane şi lumini difuze, toate însoţite de panouri explicative, sunt numai câteva dintre obiectivele care îi vor fascina pe vizitatori.
Potrivit managerului Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, recent a fost semnat şi contractul pentru amenajarea expoziţiei de bază de la subsolul aceleiaşi Secţii de Istorie-Arheologie şi altor cinci săli de la etajul clădirii, care vor pune în valoare într-un mod la fel de atractiv vestigiile istorice şi arheologice de până la Unirea de la 1859. Lucrările vor avea loc anul acesta, pentru ele fiind alocate de Consiliul Judeţean Dolj alte 10 miliarde lei vechi. „Ne-am gândit să fie o expoziţie interactivă, în care publicul să aibă efectiv sentimentul că trăieşte în epocile care sunt reconstituite în aceste săli de expoziţii”, declara, anul trecut, managerul Florin Ridiche.
Secţia de Istorie-Arheologie va putea fi vizitată în întregime abia după ce vor fi amenajate – probabil anul viitor – ultimele opt săli, în care publicul va regăsi fragmente de istorie până la Revoluţia română de la 1989.