Lansarea proiectului pilot “Regiuni mai puţin dezvoltate”

0
104

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a lansat ieri, la Bucureşti, în premieră europeană, proiectul pilot “Regiuni mai puţin dezvoltate”. Prin acest proiect, Comisia Europeană va sprijini regiunile având un PIB sub 50% din media UE pentru a identifica şi depăşi blocajele cu care acestea se confruntă, prin analize, expertiză şi consiliere furnizate autorităţilor.

     Peste 231 de miliarde de euro au fost disponibile prin politica de coeziune pentru regiunile mai puţin dezvoltate ale Europei în perioada 2007 – 2013. Realitatea ne arată însă că aceste regiuni au înregistrat evoluţii diferite. Regiuni similare, care beneficiază de sprijin asemănător din partea Uniunii, au căi diferite de dezvoltare: unele prosperă, altele rămân în urmă”, a declarat comisarul european pentru politică regională la lansarea proiectului. În cadrul proiectului, care se adresează pentru început regiunilor Nord-Vest şi Nord-Est din România, experţi ai Direcţiei Generale pentru Politică Regională din Comisia Europeană (DG REGIO) vor găsi, împreună cu autorităţile române, pentru fiecare regiune în parte, cele mai bune soluţii pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanţare europeană, în beneficiul direct al cetăţenilor. Experţii Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanţa locală şi investiţiile din regiunile cuprinse în proiect. “O prea mare parte din populaţia României se luptă cu sărăcia şi este departe de standardul de viaţă occidental. Din acest motiv, acest proiect reprezintă o prioritate a mandatului meu. Încercăm să identificăm, alături de autorităţile naţionale şi locale, problemele structurale care împiedică sau încetinesc dezvoltarea acestor regiuni. Soluţiile propuse vor asigura succesul proiectelor europene, care vor genera creştere economică şi locuri de muncă”, a subliniat comisarul Corina Creţu.

            România este primul stat membru în care este pus în practică acest proiect pilot, în regiunile Nord-Vest şi Nord-Est, unde efectele unei economii slabe se simt direct la nivelul cetăţenilor. În funcţie de rezultate, proiectul va fi extins ulterior pentru a include şi alte regiuni din România (Sud, Sud-Vest şi Sud-Est), precum şi în Polonia.