Descinderi la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani din Craiova

0
810

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Dolj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au făcut, ieri, opt percheziţii în Craiova, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Oamenii legii au ridicat mai multe documente, dar şi patru persoane care au fost audiate de poliţişti şi procurori. Anchetatorii îi suspectează că au creat un prejudiciu de peste 350.000 lei prin activitatea infracţională, suspecţii având legătură cu administratorul unei firme din Craiova, un bărbat de 51 de ani condamnat definitiv, miercuri, la 5 ani de închisoare tot pentru evaziune fiscală.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Dolj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul „mascaţilor” din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, au efectuat 8 percheziţii în municipiul Craiova, patru dintre ele la locuinţele unor persoane şi restul la sediile unor societăţi comerciale. Vizate de acţiunea oamenilor legii au fost mai multe persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul agro-alimentar. În urma descinderilor, patru persoane au fost aduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj pentru audieri. În plus, poliţişti au ridicat de la locuintele acestora şi societăţile comerciale pe care le administrau mai multe documente şi înscrisuri pentru documentarea activităţii infracţionale. Potrivit primelor informaţii oferite de oamenii legii, anchetatorii au stabilit că persoanele respective au emis şi înregistrat documente fictive privind livrarea de mărfuri şi servicii către mai multe firme, iar prin activitatea infraţională desfăşurată au produs un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 350.000 lei. Conform reprezentanţilor Parchetuluid e pe lângă Tribunalul Dolj, care coordonează cercetările în cauză, este vorba despre un dosar aflat în fază incipientă. Se fac cercetări cu privire la activitatea infracţională a unui craiovean, Dan Vienescu, de 51 de ani, care nu este la prima faptă de acest gen, suspectat că, în perioada 2010- 2012 a derulat operaţiuni comerciale, pentru care a obţinut încasări, fără să declare veniturile şi fără să vireze taxele datorate bugetului de stat. Mai mult, se pare că o bună parte din tranzacţiile comerciale înregistrate în evidenţele contabile sunt, de fapt fictive. Tocmai pentru acest lucru a fost organizată acţiunea de ieri, oamenii legii ridicând documente necesare pentru documentare activităţii infracţionale. „Activităţile de ieri s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare bani. Mai multe detalii vor fi făcute publice la finalizarea anchetei”, ne-a declarat procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Coordonatorul reţelei, condamnat definitiv miercuri

Una dintre persoanele vizate de acestă acnhetă, după cum au confirmat reprezentanţii Parchetului, este Dan Vienescu, de 51 de ani, din Craiova, care a fost ridicat ţi încarcerat, miercuri, de poliţistii doljeni după ce a primit o condamnare definitivă la 5 ani închisoare tot pentru evaziune fiscală. În acest dosar, craioveanul a fost trimis în judecată în aprilie 2013, împreună cu mai multe persoane, o parte dintre ele cunoscute anchetatorilor, fiind „specializaţi” în evaziune fiscală. Este vorba despre Viorel Mihai, Alexandru Florian Radu, Rodian Liviu Neacşu, Ionuţ Şoarece, Liviu Andy Lăculeanu, Cătălin Cristi Gae şi Petrişor Cojocaru. Pe 19 noiembrie 2014 Tribunalul Dolj i-a condamnat pe inculpaţi. Lăculeanu Liviu Andy a primit 5 ani închisoare, Neacşu Rodian Liviu – 6 ani închisoare, Şoarece Ionuţ Alexandru – 4 ani închisoare, Gae Cătălin Cristi – 5 ani închisoare, Vienescu Dan – 5 ani închisoare, Cojocaru Petrişor – 3 ani de închisoare, Mihai Viorel – 2 ani de închisoare, iar Radu Alexandru Florian – 2 ani de închisoare. Cu toţii au fost acuzaţi că, între anii 2008 şi 2009, au comercializat cereale introducând în circuitul comercial facturi fiscale fictive. În acest fel inculpaţii nu au mai plătit obligaţiile fiscale constând în TVA şi impozit pe profit, aducând un prejudiciu bugetului de stat de 2.305.000 de lei.

Cu toţii au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, deşi, între timp, o parte dintre ei au ajuns în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova condamnaţi definitiv în alte dosare pentru infracţiuni similare, iar miercuri, 2 martie a.c., Curtea de Apel Craiova a respins apelurile inculpaţilor: „Respinge apelurile inculpaţilor Neacşu Rodian Liviu, Şoarece Ionuţ Alexandru, Lăculeanu Liviu Andy, Gae Cătălin Cristi şi Vienescu Dan, ca nefondate”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova. După pronunţarea sentinţei definitive, poliţiştii IPJ Dolj i-au ridicat pe Dan Vienescu, Petrişor Cojocaru şi Florian Radu, care au fost încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.