Cod Galben de inundaţii în Dolj

0
210

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit Cod Galben de inundaţii, valabil până la sfârşitul acestei zile, la 24:00, pe câteva râuri din bazinele  Timiş, Nera, bazinele superioare şi afluenţii râurilor Cerna, Motru şi Desnăţui, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului Baziaş–Drobeta Turnu Severin.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate pentru următoarele 6-12 ore, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din bazinele superioare ale râurilor Timiş (amonte Caransebeş şi în bazinul râului Bistra), Nera, bazinul superior şi afluenţii râului Cerna – judeţul Caraş Severin, bazinele superioare şi afluenţii râurilor Motru şi Desnaţui judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii mici ai Jiului aferenţi sectorului Sadu – Filiaşi – judeţul Gorj, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului Baziaş – Drobeta Turnu Severin – judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi.

            Pe râurile prinse în Atenţionarea Hidrologică, acolo unde au fost inundaţii repetate şi au afectat localităţile riverane, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a intervenit prin efectuarea unor lucrări de regularizare sau reabilitare a digurilor astfel:

            • Pe râul Desnăţui, în bazinul superior, în localităţile Bălăciţa şi Carpen- Cleanov au fost executate lucrări de regularizare în regim de urgenţă după inundaţiile produse în primăvara anului 2014. În rest, pe râul Desnăţui, amonte Acumularea Fântânele şi aval, în ultimii ani nu au fost puse în pericol localităţile chiar dacă s-au înregistrat viituri importante.

            • Pe râul Motru, la inundaţiile din ultimii ani nu au fost puse în pericol localităţile din zonă, ci doar terenuri agricole.

            • Pe râul Şuşita, intravilanul municipiului Tg. Jiu, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a executat anul trecut o lucrare de regularizare pe Axa 5 Pos Mediu care a fost recepţionată.

            • Pe afluenţii cadastraţi ai râului Jiu de pe sectorul Sadu-Filiaşi, deşi în ultima perioadă au fost viituri însemnate, nu s-au produs deversări ale apelor care să pună în pericol localităţile din zonă.

            • Pe râul Jiu, în perioada 2014- 2015, A.B.A Jiu a realizat lucrarea de investiţii privind realibitarea digurilor pe sectorul Rovinari-Văleni. Aceasta a fost recepţionată la sfârşitul anului trecut.