Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa: ”Spitalul Județean nu trebuie desființat!”

0
363

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova nu trebuie să fie desființat, ci reabilitat pas cu pas. Autoritățile județene, care au pornit un plan ambițios de salvare a acestui spital, trag un semnal de alarmă ca unitatea medicală, cea mai mare din Oltenia cu cele 1.600 de paturi ale sale, să nu fie demolată, cu atât mai mult cu proiectul viitorului spital regional nu are, deocamdată, o soartă certă. ”Ce-i în mână nu-i minciună”, a atenționat președintele Ion Prioteasa, avansând și un termen probabil de cinci ani până când următoarea unitate medicală ar putea fi construită.    

Autoritățile județene, care au în subordine cel mai mare spital al Olteniei din anul 2002, sunt de părere că o unitate medicală cu 1.600 de paturi, așa cum este Spitalul Județean nr. 1, nu se face oricum și oricând în România. Spitalul nu trebuie demolat nici măcar în condițiile în care va apare un altul regional, care ar putea  fi făcut de la zero din fonduri europene, susțin atât președintele, cât și vicepreședintele Consiliului Județean Dolj. ”Spitalul Județean nu trebuie desființat. Și atunci când se va face spitalul regional de la Craiova, se vor lua două-trei secții care vor fi transferate acolo. Dar vor rămâne celelalte. Și este un lucru bun pentru că se mai relaxează activitatea. Dar, în nici un caz, acel spital nu va dispărea”, a spus președintele Ion Prioteasa.

„Ce-i în mână nu-i minciună”

Ion Prioteasa este de părere că trebuie să se meargă pe varianta cea mai sigură pentru ca pacienții să aibă unde să fie tratați. Iar varianta cea mai sugură este acum, potrivit șefului CJ Dolj, Spitalul nr. 1. „Ce-i în mâmă nu-i minciună, știți cum se spune. Când se va face spitalul regional, mai mult ca sigur că va fi desemnată o entitate care va trebui să-i asigure o co-finanțare, utilitățile, terenul”. „Ce am susținut noi este că această idee de a face un spital regional ese îmbrățișată de toată lumea medicală, dar asta nu presupune desființarea acestui spital pe care-l avem. Nu cred că la Cluj sau la Iași, unde sunt spitale foarte mari, se pune această problemă. Cel puțin la Cluj există un spital întins în tot orașul și nu cred că își dorește nimeni să-l dărâme”, a susținut și vicepreședintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

”În următorii cinci nu va exista alt spital”

Ideea de a demola pur și simplu un spital existent este una proastă, în opinia autorităților, cu atât mai mult cu cât nu se cunoaște un termen fix legat de acest proiect. Întrebat ce știe despre execuția noii unități medicale, care să deservească toată regiunea, Ion Prioteasa a răspuns că nu deține informații că nu s-ar face, dar că probabil investiția se va lăsa așteptată: ”Tot ce știu este că spitalul regional de la Craiova, alături de Iași și Cluj, se află pe lista scurtă pe care guvernul a trimis-o la Bruxelles. Nu am auzit nimic care să ne spună că nu s-ar face”, a spus acesta. Președintele Consiliului Județean Dolj este convins, pe de altă parte, că pacienții nu pot fi tratați în noul spitalul regional mai devreme de cinci ani. „Oricum cred că în următorii cinci nu va exista alt spital”, este de părere Ion Prioteasa.

Reabilitări la UPU și pe saloane

Până la apariția respectivului spital, conducerea Consiliului Județean Dolj și-a propus să investească pe cât este posibil în cel existent. Vicepreședintele Cristinel Iovan a precizat că, din banii de la bugetul județului, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară va fi finalizată în acest an, iar pentru Unitatea de Primiri Urgențe urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor. De asemenea, se vor face reparații pe saloanele de la etajele 6 și 7, urmând ca, la rectificare, să se meargă și pe alte etaje. „Când am început să băgăm bani în spital, am văzut că acolo este un sac fără fund și că va fi foarte greu pentru noi să-l reabilităm. Dar măcar un început tot va fi așa cum am făcut și la Aeroport, unde nu se mai întâmpla nimic”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj. Conducerea județului ia în calcul și posibilitatea atragerii de fonduri europene pentru reabilitarea acestuia.

”Nevoia de aparatură medicală pe secții este uriașă”

O altă mână se așteaptă să fie întinsă de către Ministerul Sănătății, de care aparține Spitalul nr. 1. Autoritățile județene spun că de acolo ar putea veni un sprijin mai consistent pentru dotarea cu aparatură medicală. „În 2002-2003 a părut o hotărâre de guvern în care se spunea că activele spitalelor trec la consiliile județene. Acest lucru s-a făcut în ideea că, dacă se mai sparge vreo țeavă pe undeva, nu trebuie să aștepte să ia avizul tocmai de la minister. Dar s-a uitat că spitalul este al Ministerului Sănătății, care aprobă posturile, organigrama, toate numirile. Și ar trebui să mai facă și ei ceva pentru acest spital, ca de pildă să ajute cu aparatura”.”Nevoia de aparatură medicală pe secții este uriașă”, a precizat vicepreședintele Cristinel Iovan.