“High-Tech Industry Park Craiova”, un proiect care va dezvolta infrastructura locală de afaceri

0
609

Consiliul Judeţean Dolj a votat în cadrul şedinţei ordinare susţinute săptămâna trecută înfiinţarea parcului industrial “High-Tech Industry Park Craiova” pe un teren de 24 de hectare, autorităţile locale aşteptând ca acest proiect să genereze cel puţin 1.000 de locuri de muncă în zonă. Până la acest moment, consilierii judeţeni au votat o serie de documente care au creat cadrul legal de înfiinţare a parcului.

Primul proiect votat a fost cel de asociere dintre Consiliul Judeţean Dolj şi SC Parc Industrial Craiova SA, în vederea înfiinţării noului parc industrial. A doua hotărâre a prevăzut înfiinţarea societăţii comerciale High-Tech Industry Park Craiova SA, care trebuie să administreze, exploateze şi să dobândească titlul de parc industrial. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a afirmat că acest nou parc este cel de-al doilea de acest fel al CJ şi se aşteaptă să genereze cel puţin 1.000 de noi locuri de muncă stabile în zonă.

“În acest moment a fost finalizat procesul de ocupare a actualului amplasament al Parcului Industrial Craiova. Ca urmare a obţinerii titlului de parc industrial în anul 2006, Parcul Industrial Craiova a reuşit să atragă, în amplasamentul său de peste 18 hectare, 32 de companii care au generat până acum peste 1.200 de locuri de muncă stabile în incinta parcului industrial şi peste 500 în companiile din distribuţie şi aprovizionare. Acest nou parc industrial este necesar pentru că zona are încă forţă de muncă calificată, dar se află pe ultimele locuri în ţară în ceea ce priveşte atragerea de investitori “, a spus Prioteasa.

Marin Nicoli, director la pătrat

Marin Nicoli

Administrator unic al acestui nou Parc a fost desemnat Marin Nicoli, care va administra High-Tech Industry Park Craiova pe o perioadă de trei ani, până când Adunarea Generală a Acţionarilor va numi membrii Consiliului de Administraţie. „Având în vedere succesul primului parc industrial din Craiova şi faptul că de la înfiinţare până în prezent societatea administrator a fost condusă de domnul Nicoli, propunem ca până la obţinerea titlului de parc industrial, pe o perioadă de maximum trei ani de la data înregistrării, conducerea şi administrarea Societăţii să fie asigurată de un administrator unic-director general, în persoana domnului Marin Nicoli, iar controlul să fie asigurat de trei cenzori şi un cenzor supleant”, a mai spus Ion Prioteasa.

Îmi doresc ca toate partidele politice să îşi dea mâna

Această societate ar urma să aibă un capital social de 2.000.000 lei.  Consilierii judeţeni au decis tot în cadrul aceleiaşi şedinţe de CJ ca indemnizaţia directorului Nicoli să fie de 1.000 de lei pe lună, net, până în momentul în care societatea va obţine titlul de parc industrial din partea guvernului. Apoi, indemnizaţia va creşte. În calitate de director general la primul parc industrial, Marin Nicoli mai primeşte suma de 50.000 de lei pe an. Performanţele acestuia în fruntea Parcului Industrial au fost menţionate de conducerea Consiliului Judeţean. „Îmi doresc ca toate partidele politice să îşi dea mâna şi să sprijine deschiderea acestui Parc Industrial, care va duce la dezvoltarea infrastructurii de afaceri şi, implicit, la crearea de locuri de muncă. Parcul Industrial Craiova a reuşit deja să atragă în amplasamentul său 32 de companii care au generat 1.200 de locuri de muncă în incinta parcului şi peste 500 în companiile din distribuţie şi aprovizionare. Acest Parc Industrial Craiova a reuşit, în perioada august 2004 – decembrie 2013, să atragă investiţii totale de 13,6 milioane de euro şi să genereze circa 1.300 de locuri de muncă”, a spus Marin Nicoli.

„Nu mai avem pământ…”

Directorul Parcului a mai consemnat faptul că prin atragerea grupului turcesc ETI GIDA din Eskisehir, grup specializat în producerea şi vânzarea de biscuiţi, napolitane şi alte produse de patiserie, grup cu o cifră de afaceri de peste 900 de milioane de dolari anual, realizată în peste 60 de ţări din lume, în Parcul Industrial nu mai este pământ şi devine imperios necesar pentru că în Dolj se pregătesc să mai sosească şi alţi investitori. «Ce poate fi mai convingător pentru un deţinător de capital ca el să îşi mobilizeze aceşti bani pe cel puţin 50 de ani în High Tech Industry Park Craiova decât faptul că se alătură unui partener care deja  a investit în amplasamentul pe care îl va folosi, care îşi asumă rolul de garant al administrării zonei şi păstrării funcţiunii acesteia ca fiind „industrială şi comercială”, dedicat numai activităţilor de administrare şi întreţinere a noului parc industrial pentru cel mai puţin 30 de ani», a mai spus Marin Nicoli.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

«Este imperios necesar ca atât în judeţul Dolj, dar mai ales în municipiul Craiova să se creeze noi locuri de muncă, deoarece aceasta zonă se află pe unul din ultimele locuri în ceea ce priveşte investiţiile străine şi îşi menţine nivelul ridicat al şomajului în comparaţie cu media naţională. Investitorii vin însă numai dacă li se oferă teren unde să se aşeze şi facilităţi industriale şi financiare. Proiectul va contribui la reducerea şomajului la nivelul regiunii, va diminua fenomenul de migrare a forţei de muncă şi va duce la dezvoltarea spiritului şi culturii antreprenoriale. Proiectul va dezvolta infrastructura locală de afaceri ce susţine şi dezvoltă activităţi productive şi va reprezenta un nou punct de plecare şi o bună experienţă în viitoarele proiecte de dezvoltare desfăşurate de administraţia locală».