Ionuţ Stroe: Guvernul „pune umărul la creşterea preţului la carburanţi”

0
1761

Ionuţ Stroe

În doar câteva zile, preţul la carburanţi s-a modificat de mai multe ori, prin scumpiri succesive, îndreptându-se vertiginos către pragul de şase lei/litru, motivul invocat de companiile petroliere fiind “creşterea nivelului accizelor prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizării biocarburanţilor”. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PNL Ionuţ Stroe a readus în atenţia publică faptul că aceste scumpiri se produc pe fondul unei ample acţiuni de verificare la companiile de profil, anunţate de premierul Emil Boc, una efectuată de Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba de practici de monopol, şi alta de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care să verifice gradul de profit pe care îl au cei care măresc peste noapte  preţul la benzină.

«De la începutul anului, veştile proaste pentru traiul de zi cu zi al românilor nu se mai opresc. Am primit anunţul cu liberalizarea preţului gazelor naturale şi al energiei, creşterea preţurilor la ulei, zahăr, cartofi, pâine şi alte produse de bază ale alimentaţiei zilnice şi un prim val al creşterii preţului carburanţilor la pompă, preţul benzinei sărind de pragul de 5 lei în ianuarie. Premierul a declarat că a dat dispoziţie pentru a se face două verificări paralele, una de Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba de practici de monopol, şi alta de către ANAF, care să verifice gradul de profit pe care îl au cei care măresc  foarte rapid preţul la benzină pentru că „dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat într-o asemenea perioadă foarte dificilă şi statul român poate avea câteva contramăsuri specifice economiei de piaţă”, menţionând şi că „dacă aceste creşteri de preţ s-au dus în firme căpuşă prin care s-a plătit altceva, atunci avem o problemă şi trebuie să intervenim şi altfel. Cert este că aceste creşteri trebuie să fie temperate şi aceia care le decid să nu creadă că sunt practic unicii stăpânitori ai lumii, pentru că nu sunt”. Zilele trecute, în şedinţa de Guvern, Emil Boc s-a declarat nemulţumit de rezultatele anchetelor şi a cerut Consiliului Concurenţei reluarea anchetei, dar se pare că între timp a uitat cu totul de măsurile pe care ni le-a prezentat în respectivele declaraţii publice», a declarat Ionuţ Stroe.

„Cum rămâne cu ieşirea din recesiune la sfârşitul trimestrului I al anului 2011?”

Legea obligă producătorii la promovarea unui anumit procent de biocombustibil – de exemplu, anul acesta trebuie să ajungă la 5% din unitatea de carburant vândută, iar până în 2018 – 10% din litrul de combustibil trebuie să fie bio –, guvernanţii au găsit o cale de a obţine bani la buget prin tăierea facilităţii referitoare la accizarea biocombustibililor. Deputatul liberal critică faptul că nu a existat o dezbatere prealabilă asupra creşterii accizei şi pune sub semnul întrebării previziunea premierului, aceea că ţara e pe punctul de a ieşi din recesiune.

«Teoretic, creşterea accizei – sursă importantă a veniturilor la bugetul statului, nu ar trebui să determine reduceri semnificative ale consumului bunurilor accizate. Practic însă, prin acţiunea Guvernului de a pune serios umărul la creşterea preţului carburanţilor, nu se ajunge la altceva decât la reducerea în continuare a consumului tuturor produselor, pentru că nu există nici un produs economic al cărui preţ de cost să nu fie influenţat de costul carburanţilor. În aceste condiţii, cum rămâne cu ieşirea din recesiune la sfârşitul trimestrului I al anului 2011? Dar cu acuzaţiile la adresa celor ce se cred „unicii stăpânitori ai lumii”, care decid creşteri nejustificate de preţ la combustibili?», a explicat deputatul liberal.