Luna lui Mărţişor a debutat la Calafat cu o inedită manifestare dedicată simbolului primăverii, organizată de Casa de Cultură şi de Grădiniţa nr. 1, structură a Şcolii Generale „Gheorghe Brăescu” din localitate.
Deşi protagoniştii au fost copiii grupei pregătitoare, având-o educatoare pe Cristina Vană, manifestarea, intitulată „Mărţişoare din culoare la grupa pregătitoare”, s-a adresat în egală măsură adulţilor – părinţilor, bunicilor, dar şi iubitorilor de poezie şi artă plastică, bucurându-se de aprecierea celor peste o sută de spectatori. Cei 23 de copii au interpretat fiecare o poezie, dedicată evenimentului, expunând şi o lucrare, pictură sau desen, inspirată de versurile recitate. Alte zeci de lucrări, pe aceeaşi temă, şi-au găsit locul pe două panouri mari, completând expoziţia.
Despre valoarea artistică a lucrărilor expuse, despre necesitatea implicării adulţilor şi şcolii în educaţia estetică a copiilor a vorbit artistul plastic şi pedagogul Letiţia Sterian, care a prezentat o istorie a mărţişorului, precum şi simbolistica acestuia. Cristina Crinteanu, directorul Casei de Cultură din Calafat, a menţionat că această acţiune încheie un ciclu de patru astfel de spectacole anuale de poezie, lumină şi culoare, realizate în colaborare cu grupa de copii coordonată de Cristina Vană. Celelalte s-au intitulat, în ordine cronologică, „Mărţişor pentru mămică de la cei din grupa mică”, „Mărţişoare pe hârtie de la grupa mijlocie” şi „Grupa mare desenează mărţişoare”.
Cele peste o sută de poezii, folosite la acest proiect, au fost scrise de Dan Vană şi vor fi publicate într-un volum pentru cei mici.