Povestea Palatului Administrativ de la Craiova

0
2601

Construit în prima parte a secolului al XX-lea, Palatul Administrativ din Craiova, situat pe Calea Unirii, la nr. 19, este una din cele mai reprezentative clădiri din oraş şi găzduieşte astăzi două dintre cele mai importante instituţii ale judeţului: Prefectura şi Consiliul Judeţean Dolj.

Palatul Administrativ este un monument istoric impunător a cărui clădire a fost construită în stil neo-românesc şi dispune de două intrări, una principală, în est şi una secundară, spre vest, ce sunt aşezate pe cele două faţade ale clădirii, decorate în stil vechi arhitectural românesc. Clădirea din cărămidă şi beton armat, în formă de „E” este acoperită cu şiglă de culoare verde, cu accesorii şi decoraţiuni din tablă zincată. La interior, poziţionată central, este scara de onoare ce face accesul la încăperile principale ale clădirii, iar deasupra se află o cupolă uriaşă.

În 1928, Palatul Prefecturii devine Muzeul Regional al Olteniei, după ce în 1915 a găzduit la parter Muzeul de Antichităţi şi Etnografie al judeţului Dolj, infiinţat din iniţiativa profesorului de istorie Ştefan Ciuceanu. S-a înfiinţat Societatea Cercul Ştiinţific Craiovean, după ce, în timpul ocupaţiei germane,  au fost evacuate toate instituţiile care îşi realizau activitatea în localul Prefecturii. Societatea Cercul Ştiinţific Craiovean al cărui director a fost profesorul Marin Demetrescu, avea drept scop înzestrarea capitalei Olteniei cu un Muzeu de Istorie Naturală. Începând cu 24 februarie 1945, clădirea a găzduit Sfatul Popula Regional (până în 1968), Comitetul Judeţean Dolj al PCR şi Consiliul Popular Judeţean Dolj (până în 1989), iar începând din anul 1989 li până în prezent adăposteşte sediile Prefecturii şi Consiliului Judeţean Dolj.

ANA-MARIA PETOLESCU