Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor: „Într-o societate democratică, individul este pus deasupra statului”

0
761

Asociaţia Liberalii – Craiova, în parteneriat cu PNL Craiova, au organizat ieri, la Hotel Ramada Plaza din Craiova, Sala „Henri Coandă”,  o dezbatere extrem de interesantă despre liberalism, mediul de afaceri, politică şi societate civilă. Masa rotunda a strâns în jurul ei profesori universitari, avocaţi, oameni de afaceri, parlamentari şi în ultimul rând, jurnalişti. Moderatorul discuţiilor a fost prof. univ. dr. Lucian Săuleanu, preşedintele Baroului Dolj, vicepreşedinte al PNL Craiova. 

masa rotunda“Prezenţa mediului de afaceri, astăzi (n.r. ieri) aici, la această masă rotundă, este foarte importantă, pentru că mediul de afaceri trebuie să se regăsească şi în doctrina liberală. Liberalismul ca atare rezidă dintr-un sistem juridic coerent, într-un stat de drept funcţional. În acest context vom încerca astăzi să răspundem la întrebarea unde va ajunge liberalismul în România?! Ceea ce trebuie să spunem este că societate se află într-un declin, dar şi sistemul juridic este în declin. Se vorbeşte în această perioadă de dreapta şi de stânga, iar din punctual meu de vedere centrismul poate să fie o capcană…”, a subliniat prof. univ. dr. Lucian Săuleanu.

„Liberalismul este greu de realizat, dar mult mai greu de înţeles”

Invitat special la această dezbatere a fost prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor,  a vorbit despre lipsa liberalismului şi despre legitimitatea  întrebării vizavi de existenţa sau inexistenţa liberalismului. “Dacă mai există liberalism… este o întrebare legitimă. În 1989 am dorit să înlocuim printr-o revoluţie, comunismul cu liberalismul. Liberalismul este greu de realizat, dar mult mai greu de înţeles. Ceea ce este valoric important este ca societatea să prospere, să meargă într-o anumită direcţie. Într-o societate democratică, individul este pus deasupra statului, justul e o prioritate, statul este neutru faţă de toate grupurile şi se vorbeşte de egalitatea de şanse între indivizi. Înainte de 1989, individual era sub stat şi se vorbea de omul nou, care niciodată nu a devenit nou şi nici nu va deveni, pentru că aşa e omul. Pe de altă parte, vreau să vorbesc de interesul general. Şi aici avem o problemă, el nu poate fi invocat în şi în interesul tuturor. Interesul general este general pentru că e disponibil tuturor. Individul, pe de altă parte trebuie să fie autonom, el este suveran. Statul are suveranitate pentru că noi îi dăm suveranitate. Când un stat încearcă să devină autonom, atunci suntem în faţa unui stat totalitar. Majoritatea trebuie să reprezinte drepturile minorităţilor. În 1989 am părăsite totalitarismul, vrând să facem o societate liberal. Numai că noi eram toţi proletari, doar statul era capitalist. Noi nu aveam capitalişti…”, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.

„Codurile Penale, mai proaste ca cele din 1968”

masa rotunda 2Fostul rector al Universităţii din Craiova a făcut câteva aprecieri şi despre Codurile Penale şi a spus că “sunt mai proaste decât cele din 1968”, dar situaţia asta nu este doar în România. De asemenea, profesorul Dănişor a subliniat şi faptul că statul nu trebuie să intervină atât de puternic în mediul de afaceri şi a atras atenţia că modificarea Codului Fiscal este un dezastru pentru mediul de afaceri, care la fiecare final de an îşi face un calcul pentru anul viitor. Nu de puţine ori, acest calcul a fost dat peste cap de modificările aduse Codului Fiscal.

Revenindu-se la liberalism, profesorul Lucian Săuleanu a adus în discuţie autodefinirea… Tema a fost preluată şi completată de preşedintele PNL Craiova, deputatul Ionuţ Stroe. “Un curent de dreapta nu este o formă concretă de liberalism. Liberalii adevăraţi au capacitatea de a dialoga. De aici putem să plecăm în a reconstrui liberalismul. Ar trebui să deschidem partidul. Cred că e timpul să promovăm liberalismul evoluţionist, dar având la bază liberalismul conservatorist. Trebuiesc ofertaţi de PNL acei oameni profesionişti…”, a subliniat Ionuţ Stroe.