S-au stabilit modalităţile de susţinere a simulării Bacalaureatului

0
262

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a stabilit, într-o şedinţă de lucru, modalităţile prin care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat. Probele vor avea loc în luna martie, procedura fiind aprobată, la începutul acestei luni, de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

În urmă cu două zile, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a avut loc şedinţa de lucru în vederea organizării simulării examenului naţional de Bacalaureat – sesiunea 2016. „S-a întrunit Comisia Judeţeană de Bacalaureat şi s-au stabilit, conform prevederilor legale, termenii şi condiţiile în care această simulare va avea loc. Până pe 8 februarie, toate unităţile de învăţământ liceal trebuie să transmită către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj listele cu componenţa Comisiilor de organizare a simulării şi opţiunile elevilor pentru proba „la alegere”. Vor fi condiţii de examen real, cu camere audio şi video”, a declarat prof.  Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.

„Vom aplica metodologia existentă”

Procedura , avizată de MENCS, a apărut pe 1 februarie şi stipulează mai mulţi paşi care trebuie urmaţi. Astfel, evaluarea lucrărilor scrise se realizează de către profesori evaluatori din unitatea de învăţământ în care se desfăşoară evaluările naţionale, fiecare teză fiind evaluată de două cadre didactice, unul fiind cel care predă la clasă. În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate în şcoală, există posibilitatea evaluării şi de un profesor din afara unităţii de învăţământ, iar rezultatele obţinute nu se contestă.

„Vom aplica metodologia existentă. Rezultatele obţinute la simulările naţionale sunt analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri, şedinţe cu părinţii, precum şi în Consiliul profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute nu se trec în catalog, dar, dacă elevul doreşte, se pot înregistra”, a declarat prof. Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al ISJ Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Conforma calendarului stabilit de MENCS, prima simulare va avea loc pe 7 martie, la Limba şi literatura română, pe 9 martie fiind cea a probei obligatorii a profilului, iar pe 10 martie va fi proba „la alegere”, rezultatele fiind afişate pe 18 martie.