Moțăței, localitatea pentru care tinerii se întorc din străinătate

0
455

Localitatea Moțăței, contrar a ceea ce se știe despre satul românesc, nu și-a pierdut încă tinerețea. Familiile care pleacă la muncă în străinătate se întorc mai întotdeauna și își refac întâi casele bătrânești sau își construiesc altele noi. Nu puțini sunt tinerii care au avut curajul de a-și investi banii în agricultură. Și-au cumpărat utilaje și au învățat să planteze legumele care pot să le aducă un profit frumos dacă ajung să le vândă în nordul țării. Pe cernoziomul de la Moțăței se face ca nicăieri altundeva în sudul județului varza extra-timpurie. Ca să fie gata în luna mai, legumicultorii muncesc acum din greu să îngrijească plantele firave de varză. Autoritățile vin în întâmpinarea acestor eforturi și încearcă să le asigure confortul de a avea toate utilitățile pe care le găsesc la oraş.

Locuitorii din Moțăței beneficiază de alimentare cu apă de mai mulți ani, comuna fiind printre primele din Dolj care a fost racordată la un sistem de alimentare cu apă. În prezent, sunt 1.200 de abonați care primesc apă din rețeaua de 28 de kilometri. Primarul Constantin Enea spune că nu există nici o problemă cu localnicii, aceștia plătindu-și consumul de apă, rețeaua fiind foarte solicitată pe timpul verii. Primăria Moțăței a reușit, între timp, să introducă și o parte din rețeaua de canalizare. „Mai avem o porțiune de 130 de metri de conductă pe care trebuie să o finalizăm. Este o lucrare mai delicată fiindcă traversează un pârâu, Balasanul, și sunt necesare niște săpături. Le vom face și pe acestea când timpul ne va permite acest lucru. În felul acesta, vom avea jumătate din comună atât cu alimentare cu apă, cât și cu canalizare. Este un lucru pe care oamenii din localitate și-l doreau de mult timp”, a declarat primarul Constantin Enea. În plus, Primăria a întocmit un studiu de fezabilitate pentru canalizarea celeilalte jumătăți a comunei, conductele urmând să fie trase pe fiecare uliță.

Constantin Enea

Sală de sport pentru Școala nr. 1

În anul care a trecut, primarul Constantin Enea a acordat o importanță deosebită modului în care funcționează școlile. Cu bani de la bugetul local, s-a asfaltat terenul de sport din curtea Școlii nr. 1 Moțăței. Pentru că nu exista o sală de sport acoperită în care elevii să-și desfășoare orele de Educație-Fizică, autoritatea locală a reparat un fost atelier mecanic care se afla în curtea școlii și care nu mai era funcțional. „S-au făcut reparații capitale, am schimbat acoperișul și am modernizat interiorul. Acum este numai bună pentru a desfășura orele de sport pe timp de iarnă”, a precizat primarul localității. Primăria Moțăței va continua și anul acesta lucrările de reabilitare a acestei școlii, fiind programate investiții pentru împrejmuirea unității școlare.

Casa fotbaliştilor este gata

Fotbalul este un ingredient care nu poate lipsi din viața comunei Moţăţei. Aproape toți locuitorii sunt suporteri ai echipei locale „Flacăra”. Nici jucătorii nu îi dezamăgesc. De pildă, anul trecut, a încheiat turul campionatului pe locul 3 din Liga a V-a, Seria I, cu un loc mai sus decât în 2013. Autoritățile se străduiesc și ele să asigure echipei și suporterilor o arenă corespunzătoare. Stadionul se află chiar în mijlocul comunei și, de anul trecut, dispune de o clădire rezervată fotbaliștilor și arbitrilor. „Am terminat construcția destinată jucătorilor. Mai trebuie doar să o conectăm la rețeaua electrică, după care va fi funcțională. Este un lucru bun pentru că, de fiecare dată când aveau meciuri acasă, pe teren propriu, jucătorii nu aveau spații în care să-și pună echipamentul”, a menționat primarul Constantin Enea.

Două cabinete stomatologice, în comună

Una din preocupările primarului Constantin Enea a fost aceea de a le asigura locuitorilor comunei acces la serviciile medicale cât mai diversificate. Pentru că este o comună mare, aici se găsesesc două dispensare care funcționează în clădiri noi, amenajate în urmă cu câțiva ani tot de Primăria Moțăței. Dorința autorităților a fost ca locuitorii să primească îngrijiri medicale în comună, atunci când au nevoie, ca să nu mai fie nevoiți să bată drumul până la Calafat sau la Băilești. Patru medici de familie le oferă asistență medicală locuitorilor din comună. Locuitorii pot să apeleze oricând și la serviciile celor doi medici stomatologi care și-au deschis cabinete de specialitate aici. „Sănătatea este foarte importantă pentru fiecare și este o prioritate a noastră. Am amenajat dispensarele și cabinetele stomatologice, iar locuitorii nu au de ce să se plângă din acest punct de vedere”, a mai spus primarul comunei.

Întorși din străinătate, tinerii investesc în agricultură

De altfel, comuna Moțăței, potrivit autorităților, nu are o populație foarte îmbătrânită. Comparativ cu alte localități ale Doljului, sunt destul de multe familii tinere care, după ce s-au întors din străinătate, au investit în agricultură. „Cam 300 de tineri pleacă la muncă în străinătate. Majoritatea se întorc și își refac gospodăriile. Dacă mergeți prin comună, veți vedea că sunt multe case care au fost reconstruite și multe curți arată acum mult mai bine”, a precizat primarul Constantin Enea. Avantajul major este pământul foarte roditor datorită prezenței stratului de cernoziom. Locuitorii din Moțăței sunt foarte cunoscuți pentru cultura de varză. „Este o cultură specifică în localitatea noastră pentru că are o perioadă de vegetație mai scurtă și necesită muncă mai puțină”, este de părere primarul Constantin Enea, inginer agronom de profesie.

Varza va ieși în piețe în luna mai

În această perioadă, firele de varză, care au fost semănate încă din luna decembrie, sunt repicate. La mijlocul lunii februarie, când legumicultorii prind o săptămână de vreme bună, plantele sunt mutate în solarii, unde temperatura este cu 5-6 grade Celsius mai ridicată decât cea de afară. După o perioadă de 60 de zile, adică două luni, varza este bună de recoltat. Așa se face că, la început de mai, legumicultorii din Moțăței vor ieși pe piață cu prima recoltă de varză extra-timpurie. Aceștia ajung cu ea până în piețele din Hunedoara, Deva și Cluj. După ce se termină cu recoltarea verzei, legumicultorii încep să planteze în loc vinete, ardei gras și roșii de toamnă.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU