Luna spectacolelor pentru copii, la Teatrul Liric

0
340

În structura repertorială a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, pe lângă opere, operete sau musical-uri, lucrările destinate copiilor reprezintă un segment deosebit de important. Şi luna aceasta cei mici sunt privilegiaţi, pentru ei fiind programate nu mai puţin de şapte reprezentaţii –  cu „Micuţa Dorothy” şi „Cocoşelul neascultător”. Tot în februarie, Liricul craiovean mai invită publicul la spectacolul „Fascinaţia dansului”, la operele „Boema” de Giacomo Puccini şi „Rigoletto” de Giuseppe Verdi.

Peripeţii cu Micuţa Dorothy, căţelul Ţic-Ţic şi prietenii lor de drum

Cele mai multe reprezentaţii pentru copii, şase la număr (în zilele de 6, 13, 14, 20, 21 şi 27 februarie, toate cu începere de la ora 11.00), vă propun să (re)vedeţi peripeţiile din Micuţa Dorothy”, musical compus cu ani în urmă de Marius Ţeicu pe un libret de Silvia Kerim (după basmul „Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum), readus acum pe scenă în regia imaginată de Carmen Roibu, păstrând însă din montarea anterioară scenografia (creată, cândva, de Sorin Novac şi reîmprospătată de Răzvan Drăgănescu) şi coregrafia concepută de Francisc Valkay.

Povestea este cunoscută: Dorothy şi căţeluşul ei Ţic-Ţic sunt purtaţi de un groaznic ciclon, cu casă cu tot, departe în Kansas. În cădere, casa o omoară pe cumplita Zug-Zeg, iar spiriduşii şi Zâna Albă îi mulţumesc fetiţei că i-a scăpat de temuta vrăjitoare. Dorothy îşi doreşte să se întoarcă acasă, dar află că numai Vrăjitorul Oz o poate ajuta. Pornită în căutarea sa, Dorothy se va împrieteni cu Omul de Paie, Omul de Tinichea şi Leul Papanaş. Împreună vor descoperi că forţa prieteniei te ajută să treci peste toate greutăţile.

«Toate rolurile sunt la fel de importante şi pregnant conturate, au viaţă şi „ritm”, poezie şi relief», nota muzicologul Anca Florea după o reprezentaţie de anul trecut cu „Micuţa Dorothy” a Liricului craiovean. Astfel, «Eva Ştefănescu este o simpatică şi sprinţară Dorothy (totodată, asistent coregrafie), Anca Ţecu devine un Căţel Ţic-Ţic mobil şi plin de veselie debordantă, Laurenţiu Nicu, în Omul de tinichea, reconfirmă supleţea şi expresivitatea cu totul specială pe care le-am aplaudat şi în alte roluri, Nicolae Popa, în Omul de paie, având date foarte asemănătoare care îi permit să realizeze, la rândul său, o adevărată creaţie, ceea ce, pe alte coordonate, se poate spune şi despre Edith Mag, o Vrăjitoare cu temperament vulcanic şi umor irezistibil, dar şi despre Andreea Gheorghe în exuberantul Şiretlic, Alexandru Petre care întrupează un Leu sensibil şi bonom sau despre Gabriel Marciu în Maimuţoiul-şef, în timp ce Carmen Roibu este o Zână bună caldă şi luminoasă, iar Daniel Cornescu un sfătos Prezentatorul – Vrăjitorul din Oz şi Dragoş Teodorescu în episodicele roluri Paznicul şi Unchiul Henry, rolurile de compoziţie şi cele „de linie” completându-se, alcătuind o „echipă” omogenă care dansează, spune proza cu dezinvoltură şi naturaleţe (…)».

Viclenia şi lăcomia, înfrânte de prietenia adevărată în „Cocoşelul neascultător”

Opereta pentru copii pe libretul lui Ion Lucian şi muzica lui Constantin Ungureanu „Cocoşelul neascultător” revine şi ea pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini” – pe 28 februarie, de la ora 18.00. Un musical savuros, plin de culoare, dar şi de învăţăminte, pentru copiii de toate vârstele. Într-o căsuţă la marginea pădurii locuiesc Cocoşelul, Ursuleţul şi Motănelul. Cei trei prieteni se înţeleg de minune. Din păcate, viaţa Cocoşelului este în pericol pentru că Vulpea doreşte să îl facă… friptură. Dar viclenia şi lăcomia ei vor fi înfrânte de prietenia adevărată!

Spectacolul este montat cu imaginaţie de Carmen Roibu în decorurile şi costumele sugestive, „de poveste”, semnate de Răzvan Drăgănescu, coregrafia fiind realizată de Lelia Vais. Îşi iau rolurile în serios Tamara Grama (Cocoşelul), Eva Ştefănescu (Pisicuţa), Alexandru Petre (Ursuleţul), Edith Mag (Vulpea), Teodor Ispas (Corbul), Laurenţiu Nicu (Iepuraşul Urechiuşă) şi Mihaela Leonte (Iepuraşul Codiţă).

 

 

Programul de spectacole al lunii februarie la Teatrul Liric „Elena Teodorini” mai cuprinde spectacolul extraordinar de balet „Fascinaţia dansului”, susţinut de soliştii şi ansamblul de balet din cadrul instituţiei – 9 februarie, ora 19.00, operele „Boema”, de Giacomo Puccini (conducerea muzicală: Leonardo Quadrini, Italia) – 16 februarie, ora 19.00, şi „Rigoletto”, de Giuseppe Vedi (conducerea muzicală: Pier Giorgio Calabria, Italia) – 23 februarie, ora 19.00. Biletele pentru spectacole se găsesc la Agenţia teatrului (tel. 0351.44.24.71) şi costă 8/15 lei la spectacole pentru copii şi, în funcţie de categoria locurilor, 15/20/30 de lei la celelalte.