Emmanuel Macron nu exclude vaccinarea obligatorie anti-Covid

0
1004

Preşedintele Emmanuel Macron nu exclude posibilitatea ca într-o zi să recurgă la vaccinarea obligatorie împotriva Covid, dar, a lăsat să se înţeleagă că această măsură nu este, pentru moment, o prioritate, deoarece mai bine de 90% din cei care ar fi trebuit să se vaccineze, au făcut-o. De altfel, i-a rugat pe cei 5 milioane de francezi care încă nu s-au vaccinat anti-Covid, să o facă rapid.

Emmanuel Macron a acordat un interviu jurnaliştilor de la televiziunea publică franceză, TF1, la Palatul Elysée, despre cum a traversat mandatul său.

Întrebarea principală a interviului a fost: «încotro se îndreaptă Franţa?». A fost un interviu înregistrat în condiţiile unui dialog în direct, iar întrebările ce i s-au adresat de jurnaliştii televiziunii publice franceze au fost gândite ca şi când ar fi fost adresate de francezi.

Nu a fost un interviu politic clasic, ci unul intercalat cu imagini, cu fotografii şi cu declaraţii anterioare ale preşedintelui.

Încotro se îndreaptă Franţa în timp ce al 5-lea val de Covid este aici, încotro se îndreaptă acum, pe final de mandat prezidenţial.

Iar pentru ca să răspundă acestor întrebări, preşedintele a amintit că încă din seara în care era declarat câştigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe 7 mai 2017, la piramida muzeului Louvre din Paris, el spunea, deja, că “nu va fi zilnic uşor”.

Acum, pe ultima sută de metri, recunoaşte că, într-adevăr nu a fost un cincinal uşor. Din cauza unor momente delicate, a unor crize neaşteptate – cea provocată de mişcarea Vestele galbene ori de cea născută în urma Covid-19.

Suntem în mijlocul celui de-al 5-lea val al epidemiei de Covid, trebuie să fim prudenţi, s-a lansat preşedintele, afirmând că, cel mai probabil, între Crăciun şi Anul Nou, mulţi francezi se vor afla în spitale. Pentru Emmanuel Macron, soluţia este vaccinarea şi nu exclude ca într-o zi să recurgă la vaccinarea obligatorie împotriva Covid, dar, a lăsat să se înţeleagă că această măsură nu este, pentru moment, o prioritate. Motivul: mai bine de 90% din cei care ar fi trebuit să se vaccineze, au făcut-o. De altfel, i-a rugat pe cei 5 milioane de francezi care încă nu s-au vaccinat anti-Covid, să o facă rapid. La fel cum este cazul pentru gripa sezonieră, vom continua să vaccinăm, explică liderul de la Elysée.

Observ oboseala francezilor, dar trebuie să învingem virusul, spune liderul de la Elysée.

Seful statului a precizat că 9 din 10 francezi, eligibili pentru vaccinare, deţin schema vaccinală completă.

Întrebat despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, Emmanuel Macron şi-a exprimat, încă o dată, opoziţia faţă de caracterul obligatoriu al vaccinării şi a făcut apel ca părinţii să acţioneze cu responsabilitate.

În schimb, şeful statului promite că paşaportul sanitar, creat pentru a limita răspândirea epidemiei, nu va rămâne în vigoare la nesfârşit.

Adversarii săi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această ieşire publică, pe motiv că preşedintele îşi face campanie pe timpul de emisie al candidaţilor înscrişi deja în cursa spre Palatul Elysée.

«Servitorul dumneavoastră nu este în campanie», a menţionat, scurt, Emmanuel Macron, în acest interviu. A subliniat şi faptul că nu există vreun preşedinte «normal».

În ceea ce priveşte criza declanşată de Vestele galbene, «erori au fost făcute», consideră preşedintele, referindu-se la taxa pe carbon, cea de la care au izbucnit aceste proteste care au blocat luni bune multe sectoare ale economiei franceze.

Vestele galbene înseamnă, pentru preşedinte, “o parte a Franţei care se simte invizibilă”.

În ceea ce priveşte reformarea sistemului de pensii, şeful statului a menţionat, încă o dată, că francezii vor trebui să lucreze mai mult timp. Există o problemă de finanţare a pensiilor, este clar că va trebui să lucrăm mai mult timp, a precizat liderul de la Elysée care explica faptul că aceată chestiune nu se afla în programul său dar că situaţia s-a schimbat.

A intervenit pandemia iar reforma a fost lăsată deoparte iar Emmanuel Macron a repetat că reforma nu va putea să fie reluată şi implementată înainte de alegerile prezidenţiale.