Grefierul Toader de la Curtea de Apel Craiova şi o avocată din Gorj care-i găsea „clienţi”, trimişi în judecată de DNA Craiova

0
427

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Ion Victor Toader, grefierul Curţii de Apel Craiova, acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere şi distrugere de înscrisuri. Alături de el, în acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată Anca Buluz, persoană fără calitate oficială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Domnica Creţu, avocat în cadrul Baroului Gorj, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. Dosarul a fost deja înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care va judeca pe fond cauza.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, în perioada 2011-2012, inculpatul Ion-Victor Toader, grefier la Curtea de Apel Craiova, prevalându-se de relaţiile pe care le are cu magistraţii de la Curtea de Apel Craiova, a pretins suma totală de 40.500 euro, din care a primit efectiv 29.500 de euro de la un număr de 13 persoane, între care şi inculpata Anca Buluz, susţinând că banii vor ajunge la judecătorii care vor adopta soluţii favorabile acestora sau unor apropiaţi ai lor.

„De asemenea, în unele situaţii, inculpatul a susţinut că va interveni la persoane din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală pentru a obţine un raport medico-legal de expertiză psihiatrică, din conţinutul căruia să rezulte că una dintre persoanele de la care a pretins banii nu are discernământ şi astfel nu va răspunde penal sau la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto pentru a-i procura un permis de conducere auto unei alte persoane. În acest scop, Toader Ion-Victor a emis în fals trei certificate de grefă din care rezulta că una dintre persoanele de la care a primit banii a formulat contestaţie în anulare împotriva unei hotărâri de condamnare cu închisoare, pentru ca respectiva persoană să nu execute pedeapsa. De asemenea, inculpatul a mai sustras dintr-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova un raport de expertiză psihiatrică pe care l-a falsificat, menţionând, în fals, că persoana respectivă nu are discernământ”, după cum se arată într-un comunicat dat publicităţii, ieri, de reprezentanţii DNA.

La rândul său, inculpata Anca Buluz i-a dat lui Ion-Victor Toader suma de 5.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii ce urmau să o judece şi asupra cărora inculpatul a lăsat-o să creadă că are influenţă. Femeia a ajuns la Toader prin intermediul unei avocate din Baroul Gorj, Domnica Creţu, care i l-a prezentat pe Toader ca pe o persoană cu influenţă asupra magistraţilor judecători de la Curtea de Apel Craiova. Anca Buluz a fost trimisă în judecată anul trecut, în luna martie, de procurorii din cadrul Biroului Teritorial Târgu Jiu al DNA, pentru prejudicierea unei bănci cu suma de 1.276.297,50 euro.

Pe 8 noiembrie, procurorii au introdus în cauză un investigator sub acoperire, cu care Toader s-a întâlnit în aceeaşi zi în hipermarket-ul „Real” din Craiova. Investigatorul i-a spus lui Toader că este un om de afaceri din Drobeta-Turnu Severin şi vrea să aranjeze, contra unei sume de bani, eliberarea din arest şi obţinerea unei pedepse cu suspendare pentru inculpatul Constantin Dragotoniu, directorul Energoconstrucţia Bucureşti, judecat pentru trafic de influenţă. Din discuţia dintre cei doi, care a fost înregistrată de anchetatori, s-a stabilit că Toader a cerut, pentru început, 2.000 de euro, bani despre care a spus că-i va da mai departe unuia dintre judecătorii completului.

Cei doi s-au întâlnit a doua zi, Toader fiind prins în flagrant după ce primise suma de 2.000 de euro de la investigatorul sub acoperire.

Procurorii DNA au subliniat în rechizitoriu că „la aprecierea gravităţii faptelor comise de inculpatul Ion Victor Toader – grefier la Curtea de Apel Craiova, vor fi avute în vedere consecinţele acestora în plan social, de natură a destabiliza încrederea cetăţenilor în justiţie şi de a determina o imagine defavorabilă, creându-se impresia că, în schimbul unor sume de bani, se pot soluţiona dosarele în favoarea unor infractori, lăsând fără protecţie pe cetăţenii împotriva cărora se pot comite astfel de fapte”.