De la bal, la spital – Peste 150 de craioveni au sunat la Ambulanţă de Revelion

0
374

Bucatele tradiţionale de Anul Nou şi băutura consumată în exces le-au dat mari bătăi de cap craiovenilor, dar şi medicilor care au fost la datorie în serviciile de urgenţă în noaptea dintre ani. În primele ore ale lui 2013, s-au înregistrat peste 150 de solicitări în cadrul  Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj, majoritatea cazurilor având la origine abuzul de alcool şi consumul excesiv de alimente.

Nici anul acesta petrecerea de Revelion nu a trecut fără incidente. Şi, ca de obicei, mulţi dintre petrecăreţi au ajuns de la masă direct pe patul de spital, în principal din cauza consumului exagerat de alimente şi alcool. Rezultatul a fost vizibil mai ales în Urgenţă. Începând din noaptea de Revelion şi până ieri, în camerele de gardă ale unităţilor sanitare sau la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost agitaţie mare indiferent că medicii au avut sub supraveghere victime ale abuzului de vin sau de bucate tradiţionale. Desigur, din peisaj nu au lipsit nici pacienţii transportaţi la spital în urma unor agresiuni ce s-au petrecut tot pe fondul consumului de alcool.

Zile pline pentru medicii de la Ambulanţă

În primele zile ale noului an ambulanţele au fost solicitate la maximum. Medicii au tratat pacienţi care au alunecat pe gheaţă, craioveni care s-au prezentat cu dureri abdominale ori în stare de ebrietate, dar şi victime ale unor accidente. Aşa se face că numărul celor care au sunat la 112 a crescut considerabil, cele mai multe apeluri contabilizându-se chiar în noaptea de Revelion, când, în doar câteva ore, s-au înregistrat 68 de cazuri. Nici în prima zi a anului 2013, pentru medici nu a fost mai multă linişte. Au existat solicitări din cauza abuzului de alimente, cum ar fi colicile biliare, au fost cardiaci decompensaţi, dar şi consumatori de alcool.

Mesele îmbelşugate au căzut greu petrecăreţilor

Ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat, mai ales pentru doljenii care sufereau deja de diverse afecţiuni. Cei mai gurmanzi s-au aşezat la masă încă din seara de Revelion şi nu s-au mai ridicat decât după intervenţia medicilor chemaţi de urgenţă să le dea primul ajutor. Nu au mai respectat în niciun fel indicaţiile medicilor şi au asezonat din plin mesele bogate cu alcool. Potrivit medicilor, cei mai mulţi pacienţi, în noaptea dintre ani, au fost bolnavi cronic, care au uitat de recomandări şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Au ignorat regimul alimentar şi tratamentul prescris de medic şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar bucatele de pe masă nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, foarte mulţi pacienţi s-au ales cu suferinţe digestive, dar şi cu suferinţe cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe patul de spital.

În plus, aşa cum era de aşteptat, consumul exagerat de alcool a provocat evenimente neplăcute, din meniul zilelor de sărbătoare fiind nelipsite agresiunile. Mai mulţi doljeni au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au fost implicaţi în diverse altercaţii.

Medicii menţin recomandările

Cum sărbătorile de iarnă se încheie peste câteva zile, de Sfântul Ion, medicii recomandă populaţiei să respecte în continuare o serie de sfaturi pentru a evita excesele alimentare. În primul rând, doljenii trebuie să acorde mai multă atenţie consecinţelor provocate de abuzurile care se întâmplă tot timpul cu astfel de ocazii. Carnea de porc şi alcoolul trebuie consumate cu moderaţie pentru a evita indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala şi pancreatitele.

De asemenea, friptura de porc trebuie consumată în cantităţi moderate, de preferat cu garnituri de legume – broccoli, fasole verde, varză, salate – şi  mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Şi alimentele prăjite trebuie evitate, mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salatele de fructe sau fructele proaspete. Este de evitat consumul de băuturi alcoolice spirtoase şi carbogazoase.

Persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul şi să fie mult mai atenţi şi mai responsabili la ce, cum, şi mai ales cât mănâncă.

Unităţile sanitare şi-au reluat programul normal de lucru

După câteva zile de vacanţă, în care au funcţionat doar serviciile de urgenţă ale unităţilor sanitare, Ambulanţa, SMURD-ul şi centrele de permanenţă din localităţile Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa şi Sadova, activitatea medicală a reintrat în ritm normal.

De ieri, farmaciile şi unităţile sanitare şi-au reluat programul obişnuit de lucru astfel încât medicii acordă din nou consultaţii şi în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor.