Ouăle inscripţionate cu cifra 3, interzise la comercializare în UE

0
306

România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu mai pot comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra 3, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în spaţii mici, în cuşti neîmbunătăţite, potrivit preşedintelui Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş. „CE a interzis, de la 1 ianuarie 2012, creşterea găinilor în baterii convenţionale, iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa, de la această dată, ouăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele, astfel încât piaţa românească să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre, pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012”, a precizat Roatiş.

În România, situaţia pare a fi sub control, deoarece industria avicolă românească a înţeles, încă din anii trecuţi, că trebuie să investească pentru a face faţă normelor europene. Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii. Toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu au fost comercializate până la sfârşitul lui 2011, vor fi trimise către industrializare.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) consideră că, la ora actuală, în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare, în prezent doar 6-7 procente din efective mai fiind crescute în baterii. În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.

Comisia Europeană a anunţat că aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă, în 2012, la deschiderea unor proceduri de infringement împotriva a cel puţin 11 state ale UE, între care şi România. Singurele ouă care vor mai pot fi comercializate de acum înainte sunt cele inscripţionate cu cifra 0 înaintea codului de producător, care semnifică un produs ecologic, ouăle provenite de la găini crescute la sol – inscripţionate cu cifra 1, şi cele obţinute de la păsările dezvoltate în aer liber – inscripţionate cu cifra 2.