Târgul de Crăciun a adus magia sărbătorilor

0
172

Centrul Vechi al Craiovei pare desprins dintr-o filă de poveste, o imagine la care nici nu visam în urmă cu ceva ani. Perdelele de lumini, candelabrele strălucitoare, globurile uriaşe şi cetina verde au transformat cu totul zona veche, făcând-o de nerecunoscut. Seara, când toate instalaţiile se aprind, este o plăcere să te plimbi pe străduţele dichisite şi să te le laşi vrăjit de magia sărbătorilor.

Scăldat până acum în lumina lampadarelor, Centrul Vechi al Craiovei s-a aprins în zeci de mii de luminiţe care îl fac de nerecunoscut în această perioadă. Ca într-un mic orăşel de lumini, fiecare străduţă a fost decorată cu tuneluri din şiraguri de lumini, din care se desprind candelabre. Piaţa Buzeşti este şi ea acoperită cu un tavan strălucitor, format din perdele de lumini, iar un brad de Crăciun uriaş a fost amplasat în squarul de la fosta bancă. Globurile colorate şi cetina verde îşi au locul lor în târgul de Crăciun. Nu lipsesc nici cabanele din lemn care vând vinul fiert cu scorţişoară şi turta dulce, decupată în figurine, după care se dau în vânt copiii.

Olguţa Vasilescu a dat start sărbătorilor

În seara de 1 Decembrie, când s-au aprins luminiţele de sărbători, străduţele din Centrul Vechi au fost inundate de curioşi. Mulţi craioveni au ieşit să se plimbe de Ziua Naţională, iar cei care au fost prezenţi în zona veche chiar la ora stabilită de autorităţi, au asistat în direct la momentul aprinderii instalaţiilor de Crăciun. Ca şi în capitală şi în alte oraşe ale ţării, şi la Craiova iluminatul de sărbători a fost pus în funcţiune printr-o simplă apăsare pe buton, după o numărătoare inversă, primarul Lia Olguţa Vasilescu oficiind acest moment. „Specialiştii au cam tremurat un pic de teamă ca nu cumva să nu meargă butonul dar a funcţionat totul perfect. Le urez craiovenilor petrecere frumoasă”, a glumit primarul Craiovei, după ce a apăsat pe buton.

„O atmosferă aristocratică”

Craiovenii prezenţi în Centrul Vechi s-au bucurat de spectacolul de lumini, dar şi de concertul care a fost organizat cu acest prilej. Colindele au întregit atmosfera de sărbători, astfel că vizitatorii au petrecut destul de mult timp în piaţă. „Să sperăm că este cel mai frumos târg de Crăciun de până acum. Recunosc, ne ajută foarte mult zona, Centrul istoric. Am mai organizat şi în alte ierni târgul de Crăciun, în Piaţa Mihai Viteazul, dar nu e acelaşi lucru. Acolo şi dacă sunt cinci-zece mii de oameni, piaţa pare goală pentru că piaţa este foarte mare. Aici este cu totul altceva, totul este mai intim, o atmosferă aristrocratică. Sper că le va plăcea craiovenilor cum arată anul acesta târgul de Crăciun”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

2.000.000 de beculeţe luminează Craiova

Iluminatul de sărbători este asigurat, în această iarnă, de noul operator public, altul decât Luxten Lighting Company Bucureşti. Începând din această vară, pentru o perioadă de 10 ani, firma Flash Lighting Services SA, din Bucureşti, se va ocupa de iluminatul public din Craiova, câştigând concesiunea la o valoare de 53 de milioane de lei. Potrivit caietului de sarcini, operatorul se obligă să asigure şi iluminatul festiv, acesta fiind primul an în care bucureştenii au iluminat oraşul pentru sărbătorile de iarnă. Decoraţiunile de Crăciun constă, conform autorităţilor, într-un număr de 2.000.000 de beculeţe şi 50 kilometri de fir luminos, cu care au fost împânzite străzile din Craiova.

Tot în aceste zile, a fost deschis şi patinoarul artificial care a fost amenajat în jurul fântânii arteziene din Piaţa „Mihai Viteazul”.