Suntem invitaţi la un proiect de 30 de milioane de euro! Lumea arabă, din nou o piaţa interesantă

0
380

Exporturile din sectorul agricol au fost cele care au înclinat pozitiv balanţa comercială a României în ultimii ani. Productivitatea solurilor româneşti a contat în ecuaţia bugetară naţională şi, mai nou, suntem curtaţi de piaţa arabă pentru un parteneriat solid. Să sperăm că nu vom da cu stângu-n dreptul, ca la tentativele de comerţ româno-chineze din 2013. Ni se solicită la export, nu doar ovine şi bovine, dar şi lucernă. Rămâne de văzut, dacă nu deranjăm cumva marile consorţii agricole franco-germane, din simplul motiv că suntem membrii UE. Piaţa arabă rămâne un deziderat pentru statele mai mici şi o sector disputat, pe viaţă şi pe moarte, de puternicele economii europene. Mai ales că pierderile agricole ale Franţei, spre exemplu, survenite prin embargoul de pe piaţa rusă se ridică la peste 1 miliarde de euro.

Printr-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trimis ieri cotidianului nostru suntem informaţi că, luni, 30 noiembrie 2015, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Ruarle, Achim Irimescu, a avut la sediul Ministerului reuniunea oficială cu reprezentanţii principalelor forme asociative pentru creşterea ovinelor şi reprezentantul companiei saudite de import, Khayrat Belady Company, domnul Waleed Saeed, însoţit de Said Al-Masri, fost ministru al Agriculturii din Iordania.

Tema discuţiilor a vizat în principal posibilitatea participării României în exportul de ovine şi bovine vii în ţara respectivă. Domnul Saeed a informat partea română că are un amplu proiect pentru realizarea unui centru de carantină pentru ovine şi bovine în Iordania, cu investiţii de 30 de milioane de euro şi cu o capacitate iniţială de 225.000 capete ovine şi 30.000 de capete de bovine. Totodată, a amintit că acest centru va deservi 15 state din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Apreciază oaia românească

Reprezentanţii companiei au precizat ca fiind esenţială participarea autorităţilor sanitar-veterinare în întregul proces de creştere şi monitorizare. Şi-au manifestat satisfacţia că sectorul ovin românesc are calităţi importante care îl fac competitiv la nivel internaţional: calitatea cărnii, neutilizarea excesivă a antibioticelor etc. Said Al-Masri a propus realizarea unei colaborări comerciale şi în ceea ce priveşte importurile de furaje amintind că, în ţările arabe procentul de complex alfalfa (lucernă) din hrana animalelor este de 50%.

„Allah” îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a salutat iniţiativa domnului Waleed Saeed de a lua în considerare piaţa românească şi a precizat că autorităţile şi fermierii români se supun cu stricteţe regulamentelor europene în vigoare. Acestea au creat cadrul legislativ potrivit pentru a participa cu succes la proiecte internaţionale precum cel prezentat.

De asemenea, ministrul a arătat că fermierii români au astfel oportunitatea de a pătrunde pe noi pieţe internaţionale şi de a păstra totodată relaţiile comerciale deja existente. În ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor privind exportul de furaje, ministrul Irimescu a subliniat că, dacă va exista un interes din partea iordaniană, cu siguranţă că producătorii români vor deveni un bun partener.

Se strâng rândurile

Pentru crescatorii români de ovine, anul viitor va veni cu o serie de modificări în ceea ce priveşte plata subvenţiilor. Aceştia vor trebui să aibă efectivele înscrise în registrul genealogic al rasei şi în Controlul Oficial al Producţiilor (COP) pentru a primi şi în 2016 sprijinul cuplat zootehnic. Este o condiţie de eligibilitate pentru primirea subvenţiei de 7 euro pe cap de ovină. În prezent, circa 10% din efectivul total de ovine din România este înscris în registrul genealogic al rasei.

Să nu uităm că, o altă piaţă de consum, cea chineză, a manifestat interesul pentru achiziţionarea din România a peste 14 milioane de oi. Dar România nu putea să susţină decât cu 4-5 milioane de capete la export. O disproporţie imensă între cerere şi ofertă, dar care a făcut la vremea aceea să ne dăm seama unde stăm pe harta jocurilor economice.

În acest an, livrarea de carne de oaie a dus România pe primul loc la exporturile de ovine, cu livrări estimate la 150 mil. euro în acest an, potrivit calculelor făcute pe baza datelor de export la nouă luni ale Eurostat. România reu­şeş­te astfel să acopere jumătate din totalul exporturilor de ovine din Uniunea Europeană.

Piedici puse ţării noastre au fost tot în urmă cu doi ani, când Turcia a interzis tranzitul ovinelor vii spre ţările arabe din cauza unor focare de scrapie (boală a ovinelor) şi a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De precizat că Turcia avea la acea dată un excedent de animale de sacrificat de peste 35 de milioane de capete.