Telemedicina ajunge în cabinetele din mediul rural

0
387

Ministerul Sănătăţii a anunţat lansarea unui proiect cu fonduri europene care va permite dezvoltarea unei reţele de telemedicină în zonele rurale. Proiectul „Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui Sistem informatic de telemedicină” este finanţat cu 82 de milioane de lei.

Telemedicina, adică practicarea asistenţei medicale de la distanţă, este una din componentele strategiei de e-Sănătate a Comunităţii Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie şi medicii specialişti din spitalele judeţene şi se va axa pe consultaţii de specialitate la distanţă pentru patologii cronice. Deocamdată proiectul urmează să fie implementat în judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea, însă există şanse ca sistemul de telemedicină în mediul rural să fie extins  şi către alte judeţe. Grupul-ţintă al programului este format din 198 de medici de familie şi 500 de medici specialişti. De serviciile de telemedicină ar putea să beneficieze intr-o prima etapa aproximativ 400.000 de pacienţi.

Telemedicină şi la Craiova

În România, sistemul de telemedicină a fost implementat până acum cu succes în medicina de urgenţă. În acest moment este aplicat atât în asistenţa de urgenţă pre-spital, majoritatea ambulanţelor de tip B fiind dotate cu aparatură ce poate transmite de la distanţă informaţii vitale, spre un centru de coordonare. Totodată, telemedicina a fost folosită şi la colaborarea între unităţile sanitare, facilitându-se comunicarea dintre departamentele de primiri urgenţe cu centrele de referinţă, care pot decide împreună transferul pacienţilor. Sistemul de telemedicină funcţionează şi la Craiova, în ultimii ani sute de vieţi fiind salvate prin intermediul acestuia.

Potrivit autorităţilor sanitare, România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina, în prezent 85 de ambulanţe fiind în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informaţii medicale.

Sprijin pentru medici de familie de la sate

Revenind la proiectul Ministerului Sănătăţii, acesta este co-finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007–2013, Axa Prioritară III: Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public, operaţiunea 3.2.4: Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar – la nivel central.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea calităţii actului medical şi îmbunătăţirea gradului de sănătate socială prin diversificarea serviciilor de sănătate prin implementarea Sistemului Informatic de Telemedicină oferite comunităţilor şi cetăţenilor care nu au acces la servicii de îngrijire medicală.

În urma implementării proiectului, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că se va realiza la nivelul medicului de familie a managementului bolilor cronice cu impact major în populaţie, se vor furniza servicii medicale de specialitate ambulatorii post-spitalizare pacienţilor externaţi din spitale şi va fi facilitat accesul populaţiei din zonele rurale la servicii ambulatorii de specialitate.