Rezultate neconsistente ale Summitului G20 din Brisbane

0
193

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, atrage atenţia asupra rezultatelor neconsistente ale Summitului G20 din Brisbane, Australia, de la jumătatea lunii noiembrie. Declaraţiile eurodeputatului au fost făcute într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru Grupul S&D ia act de progresele modeste care ne-au fost comunicate şi se bucură totuşi de angajamentele statelor G20 de a creşte cu cel puţin 2% PIB-ul până în anul 2018. „Concluzia însă este aceasta: dacă alte state au reuşit în acelaşi interval să depăşească efectele crizei, iar Europa nu, înseamnă că reţeta noastră a fost proastă iar ceilalţi au avut o perspectivă de ieşire din criză mai bună. De asemenea, luăm act de dorinţa de a relansa investiţiile şi de creare a locurilor de muncă, întocmai cum a fost planul discutat astăzi în Parlament. Pe de altă parte, am luat act de acordul pentru prevenirea evaziunii fiscale transfrontaliere prin schimbul reciproc de informaţii precum şi de taxarea profitului la locul în care acesta a fost produs. Însă, nu se spune nimic semnificativ despre lupta împotriva paradisurilor fiscale şi haideţi să recunoaştem, aceasta este adevărata problemă. Este colosul cu echivalentul PIB-ului Statelor Unite care rămâne neatins, este ascunzătoarea banilor netaxaţi ai lumii”, susţine europarlamentarul român.

„Aici mă aşteptam să fie rolul conducător al Uniunii Europene”

Deputatul european a mai spus că s-a discutat despre negocierile privind schimbările climatice. „Dar noi, europenii trebuie să ne reproşăm că n-am fost la deal-ul dintre Statele Unite şi China. Se semnase e drept înainte, la Beijing. Foarte puţin despre epidemia de virus Ebola. Nu recunoaşte G20 că statele membre şi entităţile internaţionale existente au eşuat în a preveni criza, au eşuat în a se coordona pentru ca amploarea şi efectele acesteia să nu atingă magnitudinea pe care o are astăzi şi să nu antreneze costurile economice, sociale şi umane pe care le vom înregistra noi toţi, împreună cu statele din Africa? Aici mă aşteptam să fie rolul conducător al Uniunii Europene şi vocea noastră respectată”, a completat Victor Boştinaru.