Peste 400 de doljeni au murit din cauza SIDA

0
345

De la începutul anilor ’90 şi până în prezent, peste 400 de doljeni au murit din cauza SIDA. Majoritatea, deoarece, la vremea respectivă, sistemul medical românesc nu era pregătit şi nu s-a putut adapta pentru a face faţă acestei boli. În prezent, în judeţul Dolj se află în evidenţele medicilor 288 de cazuri, din care 173 cu infecţie HIV şi 115 cu boală SIDA, în cursul primelor nouă luni ale anului fiind înregistrate nouă cazuri noi de infecţie cu HIV.

Cei mai mulţi dintre pacienţii bolnavi de SIDA din judeţul Dolj au fost infectaţi la începutul anilor ’90 în spitale. Pe atunci copii, mulţi dintre bolnavii care au supravieţuit acestei afecţiuni sunt acum tineri cu vârsta peste 20 de ani. Au fost infectaţi chiar în unităţile sanitare întrucât, pe atunci, nu se ştia că virusul HIV se transmite prin sânge ori prin acele de seringă. În România, potrivit Centrului Român HIV/SIDA, numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, pacienţii rămaşi în viaţă fiind în număr de 11.189. În prezent, se află în evidenţe ca pacienţi cu HIV şi SIDA 9.475 de persoane.

10.000 de bolnavi în România

Şi azi, pentru întreaga lume, SIDA rămâne o boală gravă şi sursa unor probleme complexe, atât din punct de vedere medical, cât şi social şi economic. În prezent, se pune tot mai mult accent pe asigurarea accesului pacienţilor la tratament. Din păcate, potrivit specialiştilor, epidemia SIDA evoluează, iar  programele de prevenire HIV ar trebui să se adapteze rapid schimbărilor. S-a dovedit, spre exemplu, că impactul reacţiei împotriva SIDA este mai puternic în locurile în care programele de tratament şi prevenire au fost integrate într-o reţea de servicii sanitare şi sociale. Situaţia de criză din prezent şi dificultăţile cu care se confruntă sistemul de Sănătate românesc au însă efecte negative asupra felului în care sunt trataţi pacienţii români.

În România circa 10.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani. În ciuda tuturor lipsurilor, progresele înregistrate în medicină au făcut, totuşi, ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimii cinci ani, numărul deceselor cauzate de SIDA  a scăzut cu peste 10 procente. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis.

Tratament pentru mai bine de 500 de pacienţi

În judeţul Dolj, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singura unitate sanitară unde pacienţilor cu HIV/SIDA li se poate administra medicaţia necesară, peste 200 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi aproape 300 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei întrucât clinica craioveană îndeplineşte rolul de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA.

În opinia specialiştilor, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor sunt necesare fonduri suplimentare, trebuie ridicat nivelul de conştientizare, trebuie continuată lupta împotriva prejudecăţilor – acestea sunt premisele de la care pornesc cei ce au dus o adevărată bătălie cu boala în ultimii ani. Poate cel mai important aspect rămâne însă cel legat de educaţia populaţiei şi accesul la tratament al celor infectaţi.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) infectează celulele sistemului imunitar, distrugând sau alterând funcţia lor. Infecţia cu HIV determină deteriorarea progresivă a sistemului imunitar, ceea ce duce la „deficit imunitar”, atunci când acesta nu mai poate îndeplini rolul său de luptă împotriva infecţiei şi bolii. Infecţii asociate cu imunodeficienţa severă sunt cunoscute ca „infecţii oportuniste”, deoarece profită de un sistem imunitar slăbit. Sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA) este, în schimb, un termen care se aplică la etapele cele mai avansate ale infecţiei cu HIV. Acesta este definit ca urmare a existenţei a unui număr mai mare de 20 infecţii oportuniste sau forme de cancer legate de HIV. SIDA poate dura de la 2 la 15 ani, în funcţie de individ.