Un meteorit „căzut” în centrul Craiovei anunţă deschiderea expoziţiei „Universul şi sistemul nostru solar”

0
396

Promovare inedită în Craiova pentru inaugurarea expoziției permanente „Universul și sistemul nostru solar” din cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei! Mai întâi, a apărut mesajul „Atenţie, cad meteoriţi!”, marcat pe trotuarul din faţa instituției, stârnind curiozitatea trecătorilor și iscând întrebarea firească: unde vor cădea şi când? Mai apoi, un meteorit impresionând prin dimensiune și culoare și-a făcut apariția în același loc. O nouă provocare pentru craioveni, invitați să descopere locul de origine al meteoritului: din ce galaxie a venit corpul ceresc? Campania a fost desfășurată de Muzeul Olteniei, cu susținerea Consiliului Județean Dolj, și va culmina cu deschiderea expoziției, care va avea loc mâine, 4 decembrie, ora 18.00. Punctul de maxim interes îl va reprezenta, cu siguranță, planetariul, despre care reprezentanții instituției nu au oferit amănunte, invitându-i pe craioveni să descopere ei înșiși marea surpriză.

„Universul și sistemul nostru solar” prezintă aspecte vizând originea şi organizarea universului – galaxii, stele, constelaţii, sistemul solar – și cuprinde inclusiv un planetariu prevăzut cu un ecran de proiecţie de formă semisferică şi un proiector digital. «Expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru cunoaşterea universului», a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Amenajarea unei astfel de expoziții reprezintă o premieră pentru instituție, dar și pentru Craiova, iar prezentarea ei s-a dorit a fi una de excepţie, prin  introducerea de noi tehnologii de redare a informației, reconfigurarea spațiului expozițional şi reconstituiri de elemente-cheie ale tematicii. „Scopul acestei expoziţii îl reprezintă promovarea patrimoniului cultural național, într-un context expozițional inedit, diversificarea ofertei culturale pentru a răspunde tuturor categoriilor de public, transformarea Muzeului Olteniei în mediator cultural, beneficiar și creator de servicii pe piața culturală regională, asocierea muzeului cu ideea de spațiu alternativ pentru petrecerea timpului liber, promovarea și dezvoltarea noilor tehnologii de transmitere a informațiilor vizuale, textuale și audio introduse în expozițiile muzeului, dezvoltarea unui dialog specific cu publicul, prin transmiterea de mesaje incitante și lansarea de noi produse și servicii”, a adăugat Florin Ridiche.

Promovarea evenimentului se face printr-o campanie care solicită atenția publicului prin mesaje promoționale într-o manieră enigmatică şi de suspans și care, prin indiciile și explicațiile vagi pe care le oferă, caută să incite curiozitatea craiovenilor, care cu siguranță așteaptă cu nerăbdare deznodământul. „Dezlegarea enigmei asteroidului” va avea loc mâine, când, la ora 18.00, la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, din strada „Popa Șapcă” nr. 8, va avea loc inaugurarea expoziției „Universul și sistemul nostru solar”, care vă provoacă să călătoriţi dincolo de limite, în univers.