Doi ani de puşcărie pentru prodecanul de la Farmacie

0
340

Prodecanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova, Florin Gorunescu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Sentinţa a fost pronunţată în luna noiembrie de Tribunalul Dolj, iar bărbatul, care este în continuare după gratii, pentru că s-a menţinut arestarea faţă de el, a formulat apel împotriva acestei decizii.

Reamintim că, pe 1 iunie a.c., Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova a fost arestat preventiv, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Gorunescu a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj după un denunţ formulat în februarie a.c. de o studentă din anul I de la Facultatea de Farmacie cu privire la faptul că profesorul, care preda Informatică, i-ar fi cerut ei, dar şi altor studenţi, bani pentru a promova examenul.

Cu sprijinul ofiţerilor SRI Dolj, anchetatorii s-au convins că denunţul este real, astfel că s-au pus la punct detaliile pentru prinderea acestuia în flagrant. Au fost introduse în cauză două agente sub acoperire, care s-au prezentat la locuinţa profesorului pe 31 mai a.c., după ce se programaseră telefonic în prealabil. Cele două tinere au cerut să vorbească separat cu el şi l-au rugat să le dea note mai mari, precizând că sunt dispuse să achite fiecare câte 100 de euro. După ce au ieşit „studentele”, a intrat echipa operativă, în locuinţa inculpatului fiind găsite şi ridicate mai multe înscrisuri, precum şi o agendă, pe care erau făcute menţiuni şi însemnări, cu privire la componenţa grupelor din anul I de la  Facultatea de Farmacie, dar şi suma totală de 1.570 euro (din care 300 de euro fuseseră trataţi criminalistic şi “puşi la bătaie” de anchetatori).

Potrivit rechizitoriului, din actele de urmărire penală a rezultat că inculpatul a primit, în luna februarie 2012 şi în intervalul 24-31 mai a.c., de la 22 de persoane denunţătoare, toate fete, la care se adaugă investigatorii şi alţi doi studenţi, un total de 2.300 de euro. Din declaraţiile denunţătoarelor a rezultat că profu’ avea acelaşi mod de operare de fiecare dată când primea banii. Aştepta grupul format din două, trei sau patru persoane la poartă, îl conducea în birou, purta o discuţie de maximum 10 minute cu acestea, după care fetele lăsau banii pe masă, inculpatul le mulţumea pentru gest şi le conducea la poartă. Toate au precizat că ştiau de acest mod de aranjare a examenului din discuţiile purtate cu studenţii din anii mai mari, o parte din denunţătoare precizând că dacă nu procedau aşa riscau să nu promoveze examenul.

Judecat în stare de arest preventiv, întrucât i s-au respins toate cererile de eliberare, Gorunescu a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la doi ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa l-a decăzut din dreptul de a exercita o funcţie în unităţile de învăţământ pe o perioadă de doi ani şi i-a menţinut arestul preventiv. Atât prodecanul, cât şi procurorii au formulat deja apel împotriva acestei sentinţe, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Craiova.