ȘCOALA DE VARĂ 2019

0
137

Asociația Tinerilor Olteni Solidari a implementat în perioada 22 Iulie- 31 Octombrie 2019 proiectul ”Școala de vara”, finanțat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Gorj. Din resurse proprii ale asociației au fost realizate și activitați în Dolj, la Giurgița. Proiectul și-a propus să crească atractivitatea școlii și interesul elevilor pentru procesul de educație, prin utilizarea metodelor educative nonformale , abordând teme practice și interesante pentru participanți.

Anul acesta ”Scoala de vara” a fost deja la cea de-a patra editie, devenind astfel o tradiție a organizației.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Săcelu, Novaci, Târgu Cărbunești din Gorj și Școala Gimnazială Giurgița din Dolj. 

Voluntarii ATOS, 10 tineri gorjeni și 3 doljeni, au fost pregatiți în cadrul unui atelier de 5 zile, îmbunătățindu-si abilitațile de comunicare, învățând mai multe lucruri despre sănătatea tinerilor și despre anumite situatii de risc – consumul de droguri și traficul de persoane, având ocazia sa se intâlnescă direct cu persoane care au fost implicate în aceste fenomene, la Centrul de Detenție și la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova. Tinerii au realizat și un scurt film inspirat dintr-o poveste reală, care a fost utilizat in activitățile ulterioare.

Voluntarii au realizat 4 “Școli de vară” în perioada iulie- august. Trei din acestea s-au desfășurat în institutii de învatamant din Gorj (Școlile Săcelu, Novaci, Târgu Cărbunești) participand 60 de adolescenți și 32 de copii cu vârsta sub 13 ani. La Scoala de vara de la Giurgița au participat 8 adolescenți și 12 copii.

Pe parcusul a câte 5 zile, beneficiarii au învățat să comunice, să se cunoasca mai bine pe ei înșisi și pe colegii lor, dar și ce rol are politețea in societate si cum să se comporte în diverse imprejurări pentru a-și construi o imagine pozitivă. Tinerii au aflat mai multe lucruri utile pentru sănătatea lor și a societatii in care traiesc. Toate aceste teme au fost abordate interactiv, fiind adaptate interesului și nevoilor tinerilor din fiecare grup, ei învățând să lucreze in echipa, să realizeze analize, dezbateri, jocuri de rol.

Participantii au fost incurajati să-și foloseasca imaginația și să realizeze un plan al “Școlii ideale”, plan care a arătat ca tinerii își doresc o școală cu o bază materială bine pusă la punct – de la clase bine echipate, computere si internet, săli și terenuri de sport, spații de cazare și masă – dar, mai ales, vor adaptarea programelor școlare la realitățile actuale, vor sa studieze materii utile pentru carieră și pentru viață, vor profesori bine pregatiți și, nu în ultimul rând, respect reciproc în toate relațiile din cadrul școlii. 

Dupa inceperea anului școlar, fiecare participant la“Școala de vară” a primit diploma de participare și mapa proiectului.

Realizările fiecarei “Școli de vară” din proiect, dar și alte exemple de bune practici pentru motivarea participarii elevilor la activităti școlare și extrașcolare, stimulând creativitatea, originalitatea, dezvoltarea și valorificarea abilitaților lor, au fost prezentate la finalul proiectului, la doua evenimente, primul fiind masa rotundă organizata la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova in octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, pe 16 octombrie, la care au participat 55 de cadre didactice si 42 de elevi.

Cel de-al doilea eveniment a fost sesiunea de lucru din 30 -31 Octombrie privind “ÎNTĂRIREA COLABORĂRII ÎN DOMENIUL TB ȘI TB-HIV”, organizată de Fundația Romanian Angel Appeal, partener al Ministerului Sănătății în Programul “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul Tuberculozei în România”, la care au participat experți din mai multe domenii si reprezentanți ai societății civile.