Dosarul de abuz în serviciu al fostului primar din Malu Mare, pe masa judecătorilor

0
859

Fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, contabila Primăriei, patru administratori de societăţi comerciale şi dirigintele de şantier de la lucrarea de înfiinţare a parcului comunal Malu Mare au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova într-un dosar vizând comiterea de infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals, fapte prin care s-a creat un prejudiciu de peste 822.000 lei. Dosarul s-a înregistrat la Judecătoria Craiova, unde este acum analizat în camera preliminară, inculpaţii fiind sub control judiciar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al comunei doljene Malu Mare şi a altor şase persoane – contabila primăriei, patru administratori de firme şi un diriginte de şantier – într-un dosar în care cercetările au demarat anul trecut, fiind vizate fapte de abuz în serviciu, înşelăciune şi fals, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Astfel, procurorii i-au trimis în judecată pe Alexandru Dicu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, înşelăciune şi fals intelectual în formă continuată; Constantin Petrache, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu; Gheorghe Ardeleanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Florentina Stoian, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; Rodica Cotea, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată; Gigi Zimţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Ştefan Diţă pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals intelectual.

A încheiat contracte cu încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice

Alexandru Dicu

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, anchetatorii au reţinut faptul că „inculpatul Dicu Alexandru, în calitate de primar al comunei Malu Mare şi ordonator principal de credite în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Malu Mare, în perioada 2009-2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice (art. 19 şi art. 23 din O.U.G. nr. 34/2006), a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi, printre care S.C. GIDAZI PROD COM S.R.L., S.C. SILVIA METAL S,R,L., S.C. MIFLAN S.R.L., şi S.C. MITDUR SERVICE S.R.L., şi a acceptat la plată facturi, reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate, încălcând dispoziţiile art. 3 şi art. 5 din O.U.G. nr. 119/1999 şi art. 54 alin. 6 din Legea 273/2006 şi producând un prejudiciu de 822.352,23 lei”.

În plus, mai spun anchetatorii, pe 19 decembrie 2011 şi 24 septembrie 2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare, aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă nr. 222/N/24.05.2011, încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, inculpatul Dicu Alexandru a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative, care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări, care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al U.A.T.C. Malu Mare.

Inculpaţii, cu facturile „umflate” la control

Procurorii şi poliţiştii doljeni au documentat şi au reţinut în rechizitoriu, detaliat, activitatea infracţională a fiecăruia dintre inculpaţi. Astfel, Petrache Constantin, în calitate de administrator al S.C. MITDUR SERVICE S.R.L., la data săvârşirii faptelor, a emis factura nr. 0000061/23.06.2009 în valoare de 69.529,32 lei, pentru produse a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, iar ulterior a încasat de la Primăria comunei Malu Mare contravaloarea acestor produse furnizate, suma încasată în plus şi în mod nejustificat fiind de 61.885,84 lei.

Inculpatul Gheorghe Ardeleanu, în calitate de reprezentant al S.C. SILVIA METAL S.R.L., a emis facturile nr. 071/23.10.2009 în valoare de 29.750 lei, nr. 074/23.10.2009, în valoare de 38.996,30 lei, nr. 094/17.06.2010, în valoare totală de 73.780 lei şi nr. 136/26.04.2012, în valoare totală de 58.812,20 lei, pentru produse a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, iar, ulterior, a încasat de la Primăria comunei Malu Mare contravaloarea acestor produse furnizate, suma încasată în plus şi în mod nejustificat fiind de 135.335,81 lei.

Inculpata Stoian Florentina, în calitate de administrator al S.C. MIFLAN S.R.L., la data comiterii faptelor, a emis facturile nr. 78/30.05.2012, în valoare de 66.377,52 lei , şi nr. 80 din 01.06.2012, în valoare de 66.384,00 lei, pentru lucrări de pietruire şi reprofilare drumuri comunale pe raza Comunei Malu Mare, ce nu au fost executate în totalitate, iar, ulterior, a încasat de la Primăria comunei Malu Mare contravaloarea acestor lucrări, suma încasată în plus şi în mod nejustificat fiind de 105.321,66 lei.

Inculpata Zimţa Gigi, în calitate de administrator al S.C. GIDAZI PROD COM S.R.L., în perioada 2011 – 2013, a întocmit situaţii de plată şi a emis facturi pentru lucrări neexecutate sau executate parţial, supradimensionând cantităţile de materiale utilizate la obiectivul „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, încasând, în mod nejustificat, de la Primăria Comunei Malu Mare contravaloarea acestor lucrări neexecutate, suma încasată în plus şi în mod nejustificat fiind de 519.808,92 lei.

Contabila şi dirigintele de şantier, complicii primarului

Inculpata Cotea Rodica, în calitate de contabil în cadrul Primăriei comunei Malu Mare, în perioada 25.06.2009 – 25.06.2012, a întocmit şi semnat note justificative şi referate, prin care a atestat, în mod necorespunzător realităţii, că exista aprobare pentru deschiderea de credite şi finanţare pentru investiţiile la obiectivele ,,achiziţie directă de produse plăcuţe numere de casă şi plăcuţe stradale”; ,,pichete incendiu şi spaţiu de autobuz”, ,,panouri de informare”, ,,plăcuţe nomenclatură stradală” şi ,,reprofilare drumuri”, iar ulterior a întocmit ordine de plată, aprobate de către primarul Dicu Alexandru, prin care s-a dispus virarea în conturile din Trezorerie ale S.C. MITDUR SERVICE S.R.L., S.C. SILVIA METAL S.R.L. şi S.C. MIFLAN S.R.L. a diferite sume de bani, reprezentând contravaloarea unor produse sau lucrări, a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor.

Inculpatul Diţă Ştefan, în calitate de diriginte de şantier şi responsabil cu urmărirea şi supravegherea tehnică a lucrărilor de investiţii pentru obiectivul „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, conform contractului de prestări servicii nr. 7845/09.11.2011, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012, cu intenţie, a atestat, în fals, efectuarea anumitor lucrări, care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate în situaţiile de plată şi procesele – verbale privind lucrările de construcţii, ajutând, în acest mod, la săvârşirea de către primarul Dicu Alexandru a infracţiunii de înşelăciune şi determinând Administraţia Fondului de Mediu să plătească în mod necuvenit suma de 519.808,92 lei.

Dosarul s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, unde este acum analizat în camera preliminară. Acesta este al doilea dosar în care este inculpat fostul primar din Malu Mare, primul fiind pe rolul Tribunalului Dolj, unde este judecat pentru infracţiuni cu violenţă comise în campania electorală.

***

Pe 17 august a.c., poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Dolj, în baza mandatelor emise de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, făceau 7 percheziţii în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov şi Drăgăneşti – Olt, judeţul Olt, la locuinţe aparţinând inculpaţilor. Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar pe 18 august au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care a respins propunerea de arestare şi i-a plasat pe sub control judiciar.