Guvernul a decis ca DIPI să fie desfiinţată şi să fie înlocuită cu DGPI

0
411

dragos_tudoracheGuvernul a decis miercuri desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi înfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, noua structură urmând să fie pusă sub control parlamentar.

          Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a afirmat că înfiinţarea DGPI a reprezentat o prioritate care ”venea din realităţile apărute de-a cursul timpului, mai ales în acest an, în ceea ce priveşte funcţionarea acestei structuri”. ”Elementul de noutate e faptul că avem o normă primară la nivel de lege pentru funcţionarea structurii de protecţie internă a ministerului, ceea ce până acum nu aveam. Era reglementată doar prin câteva prevederi în legea funcţionării MAI. Deci creăm practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcţionarea acestei structuri. Aceasta nu poate decât să aducă garanţii suplimentare cu privire la modul în care funcţionează o astfel de structură”, a declarat Dragoş Tudorache, după şedinţa de guvern.

             El a mai spus că ordonanţa adoptată miercuri clarifică competenţele acestei structuri. ”Elimină suprapunerile care existau până acum în competenţa DIPI, aşa cum exista până acum, şi alte structuri ale statului, în speţă SRI în ceea ce priveşte relaţionarea cu instituţiile din afara ministerului, dar şi suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul MAI, în speţă Poliţia Română şi DGA. Deci această ordonanţă încadrează foarte clar noile competenţe ale structurii şi le circumscrie activităţii MAI în domeniul ordinii publice şi în domeniul integrităţii personalului Ministerului Afacerilor Interne şi a misiunilor pe care le desfăşoară. Un alt element foarte clar e controlul parlamentar. Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere – un control parlamentar pasiv, prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structurilor, atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv, pentru că creează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face şi pentru celelalte servicii de informaţii”, a adăugat ministrul de Interne.

           Ministrul de Interne a explicat că Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă pentru crearea acestei structuri pentru că în ultima perioadă această structură ”şi-a pierdut foarte mult credibilitate atât în plan extern, cât şi în intern”. ”În ceea ce priveşte următorii paşi, ce se va întâmpla de astăzi începând: potrivit dispoziţiilor tranzitorii ale OUG va începe să curgă o perioadă de 15 zile în care se va face transferul de responsabilitate, predare-primire, între actuala structură şi structura noua. Un element foarte important, şi din nou au fost multe întebări din spaţoul public pe această zonă, în zilele următoare prin ordin de ministru voi lua măsuri specifice şi foarte stricte pentru a asigura securizarea activelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcţionează”, a precizat Tudorache.