Concursurile AMOPA: Franceză și creativitate

0
122

Ca și în anul precedent, Asociația Membrilor Ordinului Palmes académiques din România invită elevii și studenții să participe la o nouă ediție a concursurilor organizate de AMOPA. Distincția „Les Palmes académiques” a fost creată prin decret imperial, de împăratul Napoleon I, la data de 17 martie 1808, și este menită să recompenseze serviciile aduse învățământului de corpul profesoral din sectorul educativ public.

Printre obiectivele pe care și le propune Asociația Membrilor Ordinului Palmes académiques figurează valorizarea activităților ce vizează educarea tinerilor și promovarea limbii și culturii franceze. Acestea sunt și țintele concursurilor propuse de AMOPA. Concursul „NOUS, l‘Europe” („NOI, Europa”), care se adresează  elevilor din ultimele două clase de gimnaziu, dar și elevilor de liceu și de la școlile postliceale, are ca scop trezirea conștiinței europene a tinerilor.

Pentru gimnaziu, concursul constă în realizarea (individual sau în grup de trei elevi) unui studiu despre Europa, cu subiect la liberă alegere sau cu subiectul propus: de ce și cum trebuie să arate Europa solidară privind problemele ecologice ale continentului și ale planetei noastre? Pentru clasele de liceu și postliceale, subiectul constă în interpretarea unui extras din cartea „Elogiul frontierelor” (2010) a lui Régis Debray.

Un alt concurs propus de AMOPA, „Défense et illustration de la Langue française”, care se adresează elevilor de gimnaziu și de liceu, dar și studenților, are trei paliere: Premiul pentru exprimare în scris, Premiul pentru Poezia tânără și Premiul Maupassant pentru Nuvela tânără.

Informații suplimentare legate de regulamentul acestor concursuri se regăsesc în fișele de concurs puse la dispoziția profesorilor de franceză de AMOPA – România și colaboratorii săi. Adresa la care pot fi contactați organizatorii este amopacraiova@gmail.com.

Coordonatorul organizării concursurilor menționate, la nivel național, este prof. dr. Maria Tronea, vicepreședintă a Asociației Membrilor Ordinului Palmes académiques din România, care a precizat că premierea celor mai bune lucrări se va face și la nivel național, pentru o mai bună valorizare a laureaților, astfel încât lista cu numele elevilor selectați la nivelul unităților de învățământ trebuie să fie trimisă de profesorii coordonatori la adresa menționată.