Gol sud-american pentru suferinţa unui oltean

0
142

Universitatea Craiova a învins Boroşaniul graţie reuşitei superbe a lui Pablo Brandan, dedicată lui Nicuşor Bancu

Cel din urmă gol de pe arena legendară a Craiovei a fost unul cu adevărat pe măsura a ceea ce a văzut „Centralul” în istoria sa de aproape o jumătate de secol. Torpila de la 30 de metri trimisă de Brandan a fost un „la revedere” spectaculos spus stadionului pe care Universitatea Craiova a scris una dintre paginile cele mai frumoase ale istoriei fotbalului românesc. Prin ceaţa care începuse să se lase deasupra terenului, argentinianul a găsit vinclul dintr-o lovitură liberă şi a adus Craiova la cota 19 în clasament. Circa 5.000 de olteni au înfruntat frigul pentru a asista la ultima reprezentaţie înainte de demolarea arenei s-au dezgheţat după o jumătate de oră, când Băluţă a alunecat perfect la capătul centrării lui Vătăjelu. Mijlocaşul care a ocupat tocmai postul „victimei” Bancu a savurat golul fluturând tricoul cu numărul 27 în faţa tribunei şi a camerelor, chiar în minutul 27.  Trupa lui Cârţu şi Săndoi n-a speculat avantajul, fiindcă Târnăcop a încercat o foarfecă în propriul careu şi în loc de minge a nimerit un adversar, iar Vaşvari a egalat din lovitura de pedeapsă cuvenită. La reluare, Craiova a pus presiune pe cei doi stoperi ai oaspeţilor „îngălbeniţi” în prima parte şi Bawab a obţinut eliminarea unuia dintre ei, Ngadeu. Reuşita istorică a lui Brandan n-a venit însă pe un forcing al oltenilor, ci tot pe o inspiraţie a lui Bawab, care a scos un fault la distanţa de la care Brandan a putut găsi vinclul lui Lazar. Era minutul 72, tot numărul lui Bancu de pe tricou, dar inversat!

 În inferioritate, Botoşaniul n-a găsit spaţiile pentru a reechilibra disputa şi Craiova ajunge la al nouălea meci consecutiv fără înfrângere, tot atâtea de când a fost preluată de tandemul Cârţu-Săndoi.

Cârţu: „Brandan e Cârţu şi Săndoi din teren”

Autorul golului victoriei, Pablo Brandan, i-a dedicat cu ochii în lacrimi reuşita lui Nicuşor Bancu. „Îl iubim mult pe Nicu şi ne pare rău pentru el. Îi dedicăm victoria. Dacă rămâne la Bucureşti, mergem mâine să-l vizităm, dar am fost tot timpul alături de el. Este un super coleg”.

La final, Sorin Cârţu i-a mulţumit căpitanului său, atribuindu-i rolul de lider din teren, dar în acelaşi timp a apreciat replica Botoşaniului, care a demonstrat şi în Bănie că formează un grup puternic. „Brandan a dat un gol superb şi îi mulţumim cu toţii. E un băiat excepţional, este echilibrul nostru în echipă. Chiar i-am explicat că el este antrenorul din teren, e Cârţu şi Săndoi la un loc. Ştiam că e un meci greu, locul pe care-l ocupă Botoşaniul nu este întâmplător, echipa joacă un fotbal de calitate, străinii îşi pun amprenta, mie îmi place foarte mult. Meciul s-a decis la acea eliminare, trebuia să vină golul al doilea” a spus directorul tehnic al Craiovei.

Antrenorul principal Emil Săndoi a declarat: „Ştiam că o să avem o partidă grea astăzi, cu un adversar deosebit de incomod. Era destul de dificil, pentru că noi veneam după 120 de minute jucate cu Viitorul în Cupă, chiar dacă am încercat atunci să menajăm o parte dintre jucători. Am reuşit să deschidem scorul meritat, apoi ne-am văzut egalaţi dintr-un penalty cum numai noi putem să facem. Până acum avem 5 goluri primite, dintre care 4 din penalti, 3 dintre ele sunt făcute cadou adversarului. E totuşi bine că s-a terminat aşa, avem continuitate în rezultate. Toate rezultatele bune pe care le vom avea de acum înainte i le dedicăm lui Nicuşor Bancu. Şi el a fost alături de noi, pentru că a trimis mesaje de felicitate tuturor colegilor”.

Antrenorul oaspeţilor, Leo Grozavu, a declarat: „Felicit echipa craioveană, a fost o partidă de luptă între două echipe care nu au arătat mare lucru, iar la final a câştigat echipa care a fost mai inspirată. Se pare că a contat omul în plus, au avut o oarecare dominare, au şi jucători mai experimentaţi ca ai noştri. Nu am venit după un punct, am venit să jucăm şi să câştigăm. Ştiu ce înseamnă Craiova pentru fotbalul românesc şi această echipă are nevoie de un stadion mai mare şi mai cochet să vină mai multă lume la meci“.

Universitatea Craiova – FC Botoşani 2-1

Au marcat: Băluţă 27, Brandan 72 / Vaşvari 31 (pen.)

Stadion: „Ion Oblemenco“, spectatori: 5.000

Universitatea: Bălgrădean 6 – Achim 6, Acka 7, Frăsinescu 7, Vătăjelu 7 – Băluţă 7, Brandan 8, Madson 6 (66 Mateiu) 5, Târnăcop 4 (59 Curelea) 5 – Bawab 7, Nuno Rocha 7. Antrenori: Sorin Cârţu, Emil Săndoi

FC Botoşani: Lazar 5 – Homei 5, Ngadeu 4, Tincu 6, Acsinte 6 – Fulop 6, Vaşvari 7, Croitoru 7, Ivanovici 7 (66 Danci) 6, Hadnagy 6 (54 Oltean) 6, Martinus 7. Antrenor: Leo Grozavu

Arbitri: Alexandru Tudor (Bucureşti) 6 – Alexandru Oniţă (Galaţi) 7, Valentin Avram (Bucureşti) 8.

Eliminat: Ngadeu 52