România a obţinut cel de-al 8-lea mandat consecutiv în Consiliul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) pentru Regiunea C (Europa de Est şi Asia de Nord), cu cele mai multe voturi primite, la alegerile organizate, astăzi, în cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), de la Bucureşti. Pentru unul dintre cele cinci locuri disponibile în Consiliul ITU au intrat în cursă pentru un nou mandat de patru ani România, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Federaţia Rusă şi Polonia.
În urma voturilor exprimate pentru statele candidate pentru un loc în Consiliu pentru Regiunea C, rezultatele au fost următoarele: România a strâns 160 de voturi, Azerbaidjan (154 de voturi), Polonia (138), Bulgaria (137), Republica Cehă (134), Federaţia Rusă (73) şi Belarus (44).
România, care ocupă acest loc în cadrul Consiliului de 28 ani, şi-a depus candidatura pentru cel de-al optulea mandat consecutiv în cadrul Consiliului ITU, în luna aprilie a acestui an.
“Îi felicit cu multă căldură pe specialiștii noștri care au obținut astăzi un nou mandat pentru România în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.Mulțumită experților din ANCOM și Ministerul Cercetării, țara noastră va continua să aibă în următorii patru ani un cuvânt important de spus în stabilirea axelor de dezvoltare a telecomunicațiilor la nivel mondial. Guvernul României va continua să lucreze cu noua conducere a ITU, cu secretarul general, doamna Doreen Bogdan-Martin, secretarul general adjunct, cei trei directori de sector si noul Consiliu pentru implementarea transformării digitale și dezvoltarea telecomunicațiilor, ancore ale economiei viitorului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură şi unde se vor stabili politicile generale ale UIT, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 – 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.