Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: “De mâine, nu merg la şcoală copiii din cele 6.600 de clase, la nivel naţional, în care sunt cazuri de infectare cu COVID – 19”

0
376

De mâine, nu merg la școală copiii din cele 6.600 de clase în care sunt cazuri de infectare, anunță ministrul Educației, informează edupedu.ro, citând declaraţiile ministrului la B1TV. Toți ceilalți, inclusiv cei din cele 201 de localități în care rata a depășit 6 la mie, merg la școală luni.Conform reglementărilor,  la o școala cu 10 clase, de exemplu, în momentul în care 5 clase au intrat în online, întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile.

 Ministrul Educaţiei , Sorin Cîmpeanu, a mai precizat: “ Decizia vine în urma intrării în vigoare a noilor reguli privind închiderea școlilor, reguli care prevăd decuplarea totală de la rata de infectare din localitate a deciziei de menținere a școlii deschise, cu prezență fizică.  Se vor intensifica acțiunile de control care să verifice dacă sunt respectate, în școli, măsurile de siguranță sanitară. În curând, Agenția Națională a Medicamentului va omologa, va decide ce fel de teste non-invazive, pe bază de salivă, vor putea fi omologate. Vom avea și protocolul sanitar de utilizarea a acestor teste și periodicitatea de utilizarea a acestor teste. Sunt lucruri care se fac în ideea că școala este o activitate esențială”. Întrebat care este limita de la care nu se mai poate pune problema mersului la școală pentru nimeni, Cîmpeanu a menţionat;

„Clar, da. S-a decuplat total modul de funcționare al școlii de rata de infectare. Nu ne raportăm la rata de infectare. Este modelul pe care l-au adoptat toate statele europene, cu o singură excepție. În momentul în care o localitate se va carantina, prin ordinul de carantină, abia atunci, vor fi precizate acele activități care trebuie suspendate caz cu caz, localitate cu localitate. Până atunci, regulă este simplă, pe două paliere: apare un caz de îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă automat întreaga clasă, activitatea fizică. Pasul doi: dacă într-o școală se suspendă activitatea la cel puțin 50% din clase, se suspendă activitatea întregii școli, activitatea cu prezență fizică. Mai concret, dacă o școala are 10 clase, în momentul în care cinci clase au intrat în online, întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile”.