Refacerea piațetei de la Statuia cu Cai a primit „verde”!

0
470

 

Piațeta de la intrarea în Parcul „Romanescu” a primit ordinul de începere a lucrărilor din partea municipalității. Șantierul va începe pe data de 11 octombrie și ar trebuie să fie gata în termen de șase luni, însă autoritățile iau în calcul și perioada de iarnă, când nu se mai poate lucra.
În prezența constructorului Ambient One Construct SRL din Constanța și a proiectantului  Tehnoconsult Proiect, autoritățile locale au dat, ieri, ordinul de începere a lucrărilor de refacere a piațetei care se află la intrarea principală în Parcul „Nicolae Romanescu”. Primarul Mihail Genoiu a explicat că șantierul va porni, însă, pe data de 11 octombrie, după ce vor fi duse la îndeplinire toate formalitățile în materie de construcții. „Dăm ordinul de începere a lucrărilor de la statuia de la Parcul Romanescu, în prezența constructorului și a proiectantului. Chiar dacă, efectiv, ordinul își produce efectele începând cu data de 11 octombrie, pentru că este un termen din moment ce se plătește taxa la ISC și până când începe lucrarea, dar am vrut să arătăm că toate lucrurile sunt îndeplinite, la această oră, inclusiv autorizația de construcție și acest ordin de începere a lucrărilor”, a anunțat primarul Craiovei, care s-a deplasat la fața locului. 
 „Statuia nu mai rezista mult”
Autoritățile au explicat că ideea de modernizare a zonei a pornit de la Statuia cu Cai, care se afla într-un stadiu avansat de degradare. „Așa cum o vedeți, statuia nu mai putea să reziste în felul acesta. Tot placajul ei este deteriorat și căzut. La început, am vrut să facem doar o reparare a statuii și, pentru intervenție asupra ei, trebuia să intrăm în toate aceste avize de la Cultură. Am primit observații de la Comisia de monumente de cultură și istorice că există o disproporție între statuie și soclul său. Am văzut și discrepanța între interiorul parcului și această intrare principală și atunci am luat hotărârea să aliniem piațeta, cu totul, la nivelul de modernizare și de refacere a tot ceea ce a fost în parc”, a povestit edilul-șef al Craiovei cum au evoluat lucrurile în această privință.
 Piațeta va fi refăcută în ton cu parcul
Piațeta va fi refăcută în totalitate, cu materiale asemănătoare cu cele din parc, susțin autoritățile. „În toate detaliile, trebuie să țină cont de acest monument istoric, pentru că și statuia face parte din acest ansamblu, fiind în apropierea zonei de protecție a monumentului istoric”, a explicat Genoiu. Potrivit municipalității, au fost discutate și proporțiile noului soclu pe care va instalată statuia, acesta fiind elementul cel mai problematic. Reprezentanții comisiei de cultură din cadrul Ministerului Culturii au recomandat să aibă o înălțime de 1,5 metri. ”Se va reface, inclusiv, placarea statuii, cu inscripționarea primarilor care au fost de-a lungul anilor, realizată pe contur și care să fie mult mai discretă și mai acceptabilă de ochiul public. Este o lucrare care va duce la angrenarea piațetei în Parcul Romanescu”, a mai spus Mihail Genoiu.
 Lucrarea va dura șase luni
Lucrarea va dura șase luni, începând din data de 11 octombrie. Autoritățile iau în calcul și faptul că execuția va trebui să fie suspendată din cauza temperaturilor scăzute, odată cu venirea iernii. Pe durata șantierului, toată zona va fi încercuită și închisă circulației. Când va fi finalizată, zona va deveni una de agrement, iar parcarea acolo va fi interzisă. ”Un lucru cert, zona nu va mai fi destinată pentru parcare, ci va fi o zonă de agrement. Se va ține cont de traversarea cu cărucioare și de confortul celor care vor veni să viziteze parcul”, a atras atenția primarul Craiova. În ceea ce privește parcarea mașinilor de către vizitatorii parcului, autoritățile se gândesc să amenajeze o zonă în acest scop la cealaltă intrare a parcului. „Se vor începe studiile pentru transformarea parcării de la poarta cealaltă, acolo este un spațiu verde, care nu știm dacă este prins în registrul spațiilor verzi. Dar studiem ce posibilitate avem să facem acolo o parcare. Poate gândim și acea parcare supraetajată de care vorbim de ani de zile să o facem în Craiova. Să facem acolo proiectul-pilot cu parcarea supraetajată”, a avansat edilul Craiovei. 
 O investiție de 1,1 milioane de lei
Lucrarea de investiții se ridică la suma de 1,1 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată în totalitate de la bugetul local. La semnarea contractului de lucrări, reprezentantul constructorului Ambient One Construct SRL din Constanța a menționat că va fi demolat soclul statuii și înlocuit cu altul nou, de dimensiuni mai mici. Tot asfaltul din jurul statuii va scos și înlocuit cu pavaj asemănător cu cel de pe aleile din parc. Zona va fi lărgită și amenajată ca o piațetă, în formă semicirculară, cu zone de verdeață, băncuțe și trotuare. Pe lângă arterele de circulație, vor fi amenajate rasteluri pentru parcarea bicicletelor.
Statuia cu Cai se află în centrul lucrărilor de modernizare. Potrivit Studiului de Fezabilitate, noul soclu pe care va fi amplasată statuia lui Ion Jalea va avea forma unei prisme dreptunghiulare şi va fi realizat din beton. Proiectanții au prevăzut să fie placat cu plăci mari din piatră naturală de culoare deschisă şi aspect mat (Albeşti, Vraţa). Înainte de remontarea ei pe noul soclu, statuia va fi și restaurată, trecând printr-un proces de curățare.