Noul stadion „Ion Oblemenco” va fi inaugurat în vara lui 2016

0
785

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat, ieri, la Craiova, forma oficială pe care o va avea stadionul „Ion Oblemenco”. După finalizare – care este programată pentru vara lui 2016 – arena va avea 30.854 de locuri în tribune și va fi acoperită cu o structură din tablă și sticlă cu un contur ovoidal ce va aminti de opera lui Constantin Brâncuși. Investiția se ridică la suma de 55 milioane de euro, dintre care 50 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării Regionale și 5 milioane de euro de la Primăria Craiova.

         Recent a fost finalizat concursul de soluții lansat de CNI (Compania Națională de Investiții prin care se atribuie finanțarea și se face execuția), și a fost aleasă, în sfârșit, forma finală pe care o va avea stadionul „Ion Oblemenco”. Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul bugetului Darius Vâlcov și directorul CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu au fost prezenți, ieri, la Primăria Craiova, pentru a prezenta această machetă. ”Am avut și altă variantă în lucru. A fost o variantă de stadion cu mai multă sticlă, dar cu o valoare de trei ori mai mare. Am avut o discuție atunci cu domnul vicepremier Liviu Dragnea și mi-a zis: dacă vrei să te mint, îți spun că ți-l fac pe acesta. Dacă vrei stadion, îți spun că trebuie să fie unul în jurul valorii de 50 milioane de euro și este o posibilitate a noastră de a finanța și o siguranță a finanțării în doi ani de zile”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu, adăugând că-și permite „să dea și puțin din casă”.

Forma acoperișului, inspirată tot din opera lui Brâncuși

Primăria Craiova prezentase inițial o variantă în care acoperișul arenei era inspirat din opera „Domnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Stadionul nu va mai arăta așa deoarece costurile de realizare ar fi prea mari, însă și noua formă se va inspira tot dintr-o operă brâncușiană. „Aşa cum a reieşit din concursul de soluţii şi din discuţiile arhitecţilor, stadionul are o formă care pleacă de la forma oului lui Brâncuşi. Cealaltă variantă de stadion, într-adevăr, era a unui stadion galactic, dar era foarte scump şi aproape imposibil de realizat. Dar eu zic că trebuie să fim mândri că se va realiza un stadion excepţional de frumos. Că e mai mic decât Arena Naţională, eu zic că nu tot timpul mărimea contează”, a menționat vicepremierul Liviu Dragnea.

Un stadion cu 30.854 de locuri pentru spectatori

Stadionul va avea 30.854 de locuri pentru spectatori, inclusiv 624 de locuri pentru presă, 222 – pentru persoane cu dizabilităţi şi locuri pentru oficiali. Suprafaţa terenului este de 76.971 de metri pătraţi, suprafaţa construită va fi de 21.727 de metri pătraţi, iar suprafaţa construită desfăşurată – 41.000 de metri pătraţi. Va fi o construcţie P+4, cu înălţimea maximă fiind 60 de metri.

Terenul de joc va fi prevăzut cu gazon natural, sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenare subterană vacuum, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugby.

 Stadionul va avea, de asemenea, patru tuneluri de acces de intervenţie pe teren, câte una pe fiecare colţ al stadionului de câte 6 metri înălţime, care sunt utile şi la organizarea concertelor şi va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetrală.

Peste 1.000 de locuri de parcare și un heliport

Gradenele stadionului vor fi realizate din prefabricate din beton armat şi sunt concepute în aşa fel încât din orice colţ al stadionului să existe vizibilitate perfectă a terenului de joc. „Doamna primar a insistat foarte mult, şi am fost de acord pentru că a fost o propunere foarte bună, ca tribunele să fie foarte aproape de terenul de joc pentru a vedea cât mai bine jucătorii. Acoperişul asigură, prin forma şi materialele respective, protejarea spectatorilor din gradenă de bătaia directă a soarelui, ploii şi vântului. Acoperişul conferă o imagine arhitecturală exterioară unică, dorind să fie o emblemă şi un reper pentru municipiul Craiova”, a menționat Liviu Dragnea. Acesta va fi realizat din tablă cu miez fonoabsorbant şi termoizolant, fiind susţinut de o structură din fibre metalice. Zonele transparente vor fi din sticlă acrilică şi policarbonat.

 Sub gradene sunt prevăzute spaţii pentru sportivi, grupuri sanitare, puncte de prim-ajutor, spaţii pentru presă, zonă de cazare sportivă cu 40 de camere şi facilităţi pentru recuperarea sportivilor, spaţii pentru evenimente, spaţii pentru bază şi administraţie.

Amenajările exterioare constau din spaţii verzi, căi de acces, parcări pentru public, 1.123 de locuri pentru autoturisme, 74 pentru autocare şi alte 2.000 de locuri pentru autoturisme şi 80 de autocare care vor fi puse la dispoziţie de primărie pe o rază de 2 kilometri distanţă.

Stadionul va fi prevăzut și cu un heliport pentru aterizarea elicopterelor.

Primăria Craiova dorește păstrarea numelui de „Ion Oblemenco”

Licitaţia de proiectare şi execuţie ar trebui să fie lansată în această lună. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, în zilele următoare se întrunește comisia interministerială de avizare care trebuie să aprobe indicatorii tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern. După publicarea HG în Monitorul Oficial va fi demarată licitația. Durata de realizare a investiției este de 17 luni, proiectarea fiind estimată la 2-2,5 luni, iar restul pentru adaptarea la amplasament şi execuţie. „Ne
rugăm toţi să nu aveţi parte de contestaţii pentru că această boală din România a afectat foarte mult dezvoltarea din ultimii ani”, a spus Liviu Dragnea. Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a spus vicepremierului că nu ar vrea să se depășească termenul 2016 așa cum s-a întâmplat cu Sala Polivalentă a cărei construcție a durat 17 ani. ”Așa cum au fost făcute toate procedurile, el se va finaliza în vara lui 2016. Ceea ce înseamnă că îl voi apuca finalizat pe mandatul meu, ceea ce nici măcar nu îndrăzneam să sper în urmă cu un an”, a menționat Olguța Vasilescu.

Potrivit primarului, demolarea stadionului „Ion Oblemenco” a fost amânată de municipalitate pentru ca „echipa să aibă unde să joace, să nu trebuiască să o mutăm din oraș iar. Dar până când va fi gata proiectarea, eu sunt convinsă că vom avea deja vechiul Oblemenco demolat”.

În ceea ce privește stadionul de atletism pe care îl va construi Primăria Craiova, și acesta este întârziat deoarece proiectanții au trebuit să se pună de acord cu căile de acces pentru publicul în momentul în care vor fi meciuri simultane.

Stadionul va purta, și după modernizare, numele de „Ion Oblemenco”, Primăria Craiova fiind dispusă să ceară permisiunea familiei care a înregistrat la OSIM acest brand.