PDL Dolj şi cele 12 „porunci”

2
55

Candidaţii Alianţei România Dreaptă, pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, trebuie să treacă mai întâi prin filtrul a 12 criterii de integritate. Printre altele, persoanele nu trebuie să fi avut probleme de natură penală cu justiţia şi nici cu ANI. Sunt sancţionaţi şi politicienii care, în ultimii cinci ani, au practicat traseismul politic.  

Dan Cherciu

Vicepreşedintele PDL Craiova, Dan Cherciu a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că aceste criterii au ajuns, de câteva zile, şi la Dolj, şi urmează să fie cunoscute de toţi candidaţii. ”Criteriile au fost comunicate către toate organizaţiile teritoriale şi asta înseamnă că, inclusiv, filiala Dolj, în zilele următoare, va trebui să transmită aceste documente completate şi semnate în original de către candidaţi Comisiei de Etică. Suplimentar, ca recomandare, toate organizaţiile teritoriale au primit indicaţia ca lista de propuneri să nu includă persoane aflate pe listele negre ale coaliţiei pentru un parlament curat, întocmite de mai multe ONG-uri, criterii care, de altfel, PDL şi le-a asumat încă din 2004”, a spus Cherciu.

Sunt sancţionate şi „indiciile”

Primele trei criterii se referă la relaţia candidatului cu justiţia. Persoanele nu trebuie să fi fost condamnate penal, cu sentinţe definitive, să nu fi stat în arest preventiv sau să fi fost trimis în judecată. Asupra candidatului nu trebuie să existe nici indicii privind comiterea unor fapte penale de corupţie, fraudă, crimă organizată sau alte fapte grave de natură penală, precum şi ”indicii temeinice” privind fraudarea votului. Un alt criteriu spune că persoanele nu trebuie să aibă calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al securităţii. Potrivit criteriilor, vor fi penalizate persoanele care au migrat dintr-un partid în altul. El nu trebuie să fie trecut de la o formaţiune în alta, în cadrul Alianţei, şi nici să nu fi migrat în mod repetat de la o formaţiune politică la alta în ultimii 5 ani.

PDL Dolj, uşor vulnerabil în faţa ANI

Cherciu a recunoscut, totuşi, că un alt criteriu prezintă vulnerabilităţi pentru organizaţia de la Dolj. Persoanele cu intenţii de candidatură nu trebuie să fi fost declarate incompatibile prin decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti, pe baza sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate şi nici să nu fi săvârşit fapte contrare prevederilor legale privind conflictele de interese. ”Posibil să avem probleme cu nişte incompatibilităţi sesizate de ANI. Ştiu că s-a vorbit în presă despre aşa ceva. În rest, Slavă Domnului, nu avem candidaţaţi nici cu antecedente penale sau să fie săvârşit acte de violenţă. Cu atât mai puţin, foşti activişti de partid”, a mai spus Cherciu.

Declaraţie pe propria răspundere că nu a făcut politica PCR

Criteriile vor fi analizate de Comisia de etică a Alianţei pe baza unor documente pe care toţi doritorii trebuie să le înainteze în zilele următoare. „Pe lângă documentele oarecum cunoscute, cum ar fi declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe proprie răspundere de necolaborare cu securitatea,  apare suplimentar şi declaraţia pe proprie răspundere că nu a ocupat funcţii politice de conducere, retribuite, în cadrul fostului PCR”, a mai spus Cherciu. Ultimul document, ”cel pe baza căruia se va face foarte rapid analiza”, este un tabel în care sunt enunţate cele 12 criterii, candidatul bifând corespunzător dacă corespunde sau nu criteriului respectiv. Pentru analiza competenţelor profesionale, toate aceste documente vor fi însoţite şi de către un CV, ”destul de detaliat, privind nu doar activitatea politică, ci, de această dată, şi activitatea profesională”.

Lista candidaţilor va fi avizată de Comisia de etică

Săptămâna viitoare, pe 8 octombrie, lista candidaţilor va fi comunicată la Comisia de etică, iar până joi trebuie depuse la PDL Dolj. „Cei de la Comisie vor trebui să fie foarte rapizi pentru că se apropie termenul de depunere a candidaturilor”, a mai spus Cherciu, subliniind faptul că respectiva Comisie va da doar un aviz, fără a şterge nume de pe listă. „Până la urmă e decizia organizaţiilor dacă vor îndrăzni să ignore respectivul aviz negativ”. De asemenea, Cherciu a confirmat şi faptul că lista candidaţilor care a circulat în ultimele zile este reală. Pentru Senat, PDL intră în cursă cu cinci candidaţi: Mărinică Dincă – pe Colegiul 1 Craiova, Mihai Surupăţeanu – pe Colegiul 2 Craiova, Marcel Marcea – pe Colegiul Băileşti, Nicolae Giugea – pe Colegiul Filiaşi. Pentru Camera Deputaţilor candidaţii sunt următorii: Eugen Călinoiu – pe Colegiul 1 Craiova, Constantin Dascălu – Colegiul 2 Craiova, Dan Cherciu – Colegiul 3 Craiova, Ştefan Stioca şi Cornel Popa – pe Colegiul Băileşti, Doru Safta şi Veta Păsculescu – pe Colegiul Dăbuleni şi Ileana Şerban şi Cosmin Călin – pe Colegiul Filiaşi. În cadrul Alianţei, un loc pentru Camjera Deputaţilor va fi atribuit PNŢCD, cel mai probabil Dragoş Cotarcea urmând să candideze pe Colegiul 4 Craiova.

2 COMENTARII

  1. Sunt tare trist! Unde este geluţu Vişan, care ţinea pieptul în faţa academicianului Teodorescu pe la televiziuni?
    Un asemenea nesimţit şi tupeist să nu mai aibă un loc la pedelăi!

Comments are closed.