Universităţile îşi deschid astăzi porţile pentru a-şi primi bobocii. Mai puţini ca niciodată. Bacalaureatul din acest an a fost promovat de nici jumătate dintre absolvenţi de liceu, fapt resimţit din plin şi de învăţământul superior. La Universitatea din Craiova numărul bobocilor a scăzut cu mai bine de 2.000. Conform rezultatelor admiterii în învăţământul superior, în anul universitar 2010-2011 la studiile de licenţă, master şi doctorat erau înscrişi 10.000 de studenţi de anul I, de această dată cifra lor nu ajunge nici la 8.000.
Tinerii studenţi urcă astăzi pe treptele instituţiilor de învăţământ pentru un nou început, anul universitar 2011-2012, care se deschide în mod festiv. La Universitatea din Craiova, ceremonia începe la ora 10.00 cu o expoziţie organizată de Muzeul Olteniei cu fotografie de patrimoniu şi cu un moment muzical, susţinut de studenţii de la Conservator. La Universitatea de Medicină şi Farmacie momentele solemne sunt programate să înceapă la 9.30. Aşa va debuta noul an universitar, pentru care s-au anunţat schimbări, pregătite încă din sezonul estival, când a avut loc şi clasificarea centrelor universitare, cele două universităţi craiovene fiind calificate de categoria „B”.
Sunt anunţate 11 facultăţi în loc de 16
Universitatea din Craiova a fost supusă în vară unei reorganizări, în urma căreia din 16 facultăţi s-a stabilit să mai rămână doar 11. Prin fuziunea facultăţilor au fost create patru structuri mai mari: Facultatea de Ştiinţe Exacte în care au fuzionat Matematica- Informatică, Fizica şi Chimia, Facultatea de Teologie-Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei – prin contopirea Teologiei, a secţiei de Istorie de la Ştiinţe Sociale şi a secţiei de Ştiinţe ale Educaţiei de la facultatea de Litere, Facultatea de Ştiinţe Agricole formată din Facultatea de Agricultură şi Facultatea de Horticultură şi Facultatea de Inginerie Electrică în care au fost contopite Facultatea de Electrotehnică şi Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială. S-a urmărit reducerea cheltuielilor pentru personalul de conducere. După această reorganizare, s-a redus numărul catedrelor prin formarea departamentelor, conduse de directori, aleşi în urmă cu două săptămâni, prin vot direct şi secret, exprimat de cadrele didactice universitare. Toate aceste schimbări au fost anunţate pentru noul an universitar. Nu au fost însă puse în aplicare deocamdată pentru că nu sunt publicate în Monitorul Oficial.
Locurile la taxă au fost reduse
Schimbările manageriale au fost impuse de prevederile noii Legi a Educaţiei, care urmăreşte reducerea cheltuielilor de personal în sistemul educaţional.
De altfel, universităţile se confruntă şi cu o scădere bruscă numărului de studenţi, determinată, în general de procentul mic de promovare a examenului de bacalaureat. Facultăţile Universităţii din Craiova au organizat pentru prima dată două sesiuni de admitere pentru a-şi completa cifra de şcolarizare, chiar dacă Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a redus numărul locurilor la buget cu 2% şi 40% la taxă. Cu toate acestea sunt doar 4.836 de studenţi de anul I la studii de licenţă şi 2.464 la master.