Măsuri pentru stoparea indisciplinei în şcoli, cu discuţii contradictorii

0
116

Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) şi al Statutului Elevilor, ambele documente fiind oficiale, pentru anul şcolar 2024/2025, sunt mai multe precizări, care au făcut şi fac obiectul unor discuţii. Principala este cea a “sălii de detenţie”, impropriu denumită aşa, pentru elevii,  să spunem recalcitrianţi, care urmează să fie incluşi într-o sală, supravegheaţi de un cadru didactic. Este o problemă, de aceea am luat legătura cu reprezentanţii elevilor din Dolj şi cu cei ai părinţilor, care şi-au exprimat opiniile.

FOTO : Antoiodiaz/Dreamstime.com

 Prin Ordinul ministrului Educaţiei, nr. 5707/01 august 2024, publicat în Monitorul Oficial, în conformitate cu Statutul Elevilor,  din anul școlar 2024-2025 elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar . În legislaţie  se precizează  că decizia pentru mutarea elevului este la latitudinea cadrului didactic : ”  Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat; (3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență; (4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.” Prevederea referitoare la  această sală apare la capitolul al III-lea – îndatoririle elevilor, nu la capitolul dedicat sancțiunilor.

Păreri şi păreri

Măsura a iscat multe discuţii, de aceea am luat legătura cu reprezentanţi ai elevilor şi ai părinţilor acestora. Andi Măgeanu este elev la Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” din Craiova şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj şi ne-a precizat : “Nu cred că este o idee tocmai benefică. În primul rând, în ora respectivă, elevul este exclus de la materia care este prezentată. În al doilea, ar putea veni şi un oprobiu din partea colegilor , de genul “nu stăm de vorbă cu el, că este recalcitrant”. În al treilea, ar mai fi posibilă şi o altă variantă, aceea în care cineva, nefiind foarte pregătit, ar deranja ora, şi ar fi trimis în aceea sală. Poate ar fi putut să fie găsite alte metode”. O reacţie a avut şi Sandu Măţăţăianu, preşedinte al Asociaţiei părinţilor buzeşteni, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Părinţilor “Edupas”, care a menţionat : “Părerile sunt împărţite. nu vorbin despre o sală de detenţie, nici legea nu stipulează această titulatură. Eu cred că este un lucru benefic. în zilele noastre, corecţia fizică nu mai este posibilă. Copii trebuie să ştie că profesorul este suveran, şi este obligatoriu să-l respecte. cei recalcitranţi trebuie stăpâniţi, dacă se spoate spune aşa. Ar putea apărea cazuri în care, ca să lipsească de la o oră, de o lucrare scrisă, de la o teză, un elev ar putea recurge la o asemenea metodă, dar tot în dezavantajul lui ar fi, deoarece tot ar trebuit notat mai târziu. În acelaşi timp, şi cadrele didactice vor fi mai atente, iar excluderea din cadrul unei ore va fi ultima metodă de aplicat. Metodele de indisciplină, din păcate, s-au înmulţit în ultima perioadă, iar o măsură trebuia luată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *