Dolj: Povestea usturoiului produs prin părţile locului!

0
1065

Oricât ar părea de bizar, de-a lungul timpului, legumicultorii doljeni, chiar şi cei din bazinele consacrate, n-au reuşit să obţină usturoi (considerat şi condiment şi aliment) care să satisfacă solicitările. Şi evident s-a apelat mereu la importuri, cele mai frecvente din Turcia, dar nu numai. Anul acesta, conform datelor Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Dolj, usturoiul s-a cultivat pe vreo 36 de hectare, de producători din Amărăştii de Sus, Amărăştii de Jos, Întorsura, Cioroiaşi, Celaru, Dobroteşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Coţofenii din Dos. Producţia estimată era cam de 3 tone la hectar, dar din cauza secetei ea a fost mult diminuată, deşi preferabil era ca toate culturile să poată fii irigate. Cu toate acestea, ajutorul de stat prevăzut se suplimentează cu echivalentul sumei de 1.500 euro la hectar, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro per beneficiar. Plata sumei, reprezentând ajutorul de stat, se efectuează până la data de 20 decembrie inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minim 3 kg / 10 mp usturoi, de pe suprafaţa declarată la DAJ. Efortul financiar, în discuţie, este mare, şi ar fi justificat pe deplin, dacă nu s-ar mai apela… la importuri. Numai că lucrurile nu stau aşa. Şi de aici…