Boldici, Lorena Balaci şi Iordache au prefaţat prima ediţie a Turneului “Ilie Balaci”

0
1108

La sfârșitul acestei săptâmâni, între 5 și 8 septembrie, pe Stadionul de Atletism “Nicolae Mărășescu” din Craiova, va avea loc prima ediție a Turneului “Ilie Balaci”, competiție ce omagiază moștenirea fotbalistică a “Minunii Blonde”. Directorul turneului este chiar Lorena Balaci, fiica celui mai mare “8” din istoria României. Grupe de juniori U9, U10, U11 și U12 vor lua startul în competiție, meciurile urmând a se disputa în sistem 4+1, 6+1 şi 8+1. Ambasadorul turneului este Ionuţ Rada, jucător lansat la Craiova chiar de Ilie Balaci.

Lorena Balaci a făcut o prezentare a primei ediţii a turneului organizat în memoria legendarului său părinte, dar în acelaşi timp s-a declarat dezamăgită de ceea ce a găsit în Bănie, făcând referire directă la mentalitatea şi comportamentul părinţilor juniorilor din academia Universităţii Craiova. De un an de zile, Lorena Balaci conduce departamentul de juniori mici şi pe cel fotbal feminin din cadrul clubului administrat de Mihai Rotaru.

„Nu este aleasă la întâmplare data de start, 5 septembrie, fiind vorba de data în care a jucat primul meci din istorie Universitatea Craiova, şi nici cea de încheiere, 8 septembrie, data în care s-a născut tatăl meu. Îmi doresc să fie o ediţie spectaculoasă, echipele invitate făcând parte şi ele din cariera tatălui meu, Slatina, Dinamo, Severin şi Rapid. Chiar dacă nu a jucat la Rapid, tatăl meu a iubit galeria Rapidului. Sunt 32 de echipe şi 480 de copii care participă şi ţin să mulţumesc doamnei primar şi Primăriei care ne-a pus la dispoziţie stadionul de atletism, pentru copii este o plăcere să joace pe iarbă naturală, nu pe sintetic. E greu să depistezi la 11 ani un eventual Ilie Balaci, dar aceşti copii au prilejul să se îndrăgostească de acest sport. Acesta este principalul meu scop. Am retras ideea acordării unui trofeu Ilie Balaci, pentru a nu apărea discuţii între părinţi, nu vor fi premii individuale. Va fi şi un meci de old-boys între prietenii lui Rada şi Craiova Maxima, va juca şi Atanas, fiul meu. Toate problemele la nivel juvenil pleacă din cauza părinţilor, am găsit la Craiova nişte oameni răi, vă spun cu durere în suflet asta, mie la Bucureşti nu mi s-a întâmplat să găsesc ce este aici. Le-am spus că nu vin să fac pe jandarmul aici, ei vorbesc pe la spate de copiii celorlalţi. Trebuie să educi oamenii, eu încerc să le dau nişte sfaturi” a declarat Lorena Balaci.

Prieteni pe parcursul întregii vieţi, crescând în acelaşi cartier al Craiovei, Ilie Balaci şi Gabi Boldici au fost colegi de la juniori la Universitatea Craiova şi au trecut prin multe împreună în decursul vieţilor şi carierelor lor. Invitat să prefaţeze turneul de juniori organizat săptămâna aceasta la Craiova în memoria „Minunii Blonde”, Gabi Boldici a povestit o întâmplare petrecută în martie 1982, în Germania, după returul dublei din sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, între campioana de atunci a RSR, Universitatea Craiova, şi cea a RFG, Bayern Munchen. În tur, bavarezii se impuseseră pe „Central” cu 2-0, goluri Breitner şi Rummenigge, iar în retur, pe Olympiastadion, a fost 1-1, goluri D. Hoeness, respectiv Geolgău. Ştiinţa a fost prima echipă din România ajunsă în această fază a Cupei Campionilor Europeni.

„Îmi aduc aminte o întâmplare cu Ilie Balaci. Când am jucat returul la Bayern Munchen, iar după meci, doctorul Puiu a venit la noi în cameră cu un carton de bere şi ne-am adunat mai mulţi. Ţin minte că stăteam la hotelul Hilton şi ploua torenţial. Ne-a propus mie şi lui Ilie să rămânem în Germania şi l-am întrebat pe Ilie şi el a zis da. Doctorului îi era teamă de Grigore Ciupitu să nu fie informator şi ne-a chemat jos la hotel. Am coborât eu cu el, am stat o jumătate de oră şi Ilie nu a mai venit, iar doctorul a plecat. Când am urcat l-am întrebat pe Ilie ce face, el mi-a spus „Bă, eu am glumit, ce, tu ai luat-o în serios, cum să rămânem în Germania?” Chiar dacă am pierdut cu 2-0 acasă, noi am avut şansa de a ne califica atunci, la 1-1 în retur am avut 2-3 ocazii incredibile acolo să ne calificăm în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Mă bucur că Lorena şi-a îndeplinit visul de a organiza acest turneu în memoria colegului meu, naşului meu, un caracter deosebit, care a fost născut cu spirit de învingător. Multe din performanţele Craiovei Maxima au fost realizate pentru că Ilie Balaci ne-a insuflat şi nouă, celorlalţi, spiritul de învingător. Eu cu el şi cu fratele meu şi cu Victor Piţurcă am fost împreună de la 11 ani, plecam împreună la antrenamente. Noi nu ne rezumam la antrenamente, jucam fotbal aproape toată ziua, iar la şcoală jucam toate sporturile. Ilie nu voia să piardă la nimic, dacă luam bătaie la handbal sau la alt sport, era dezastru. Nu mai există copilăria de pe timpuri, acum sunt foarte ocupaţi copiii, pe vremuri aveam mai mult timp liber” a povestit Gabi Boldici.

Gabi Boldici nu s-a arătat surprins de alegerea lui Mircea Lucescu, de a-l chema la echipa naţională pe portarul Universităţii Craiova, Laurenţiu Popescu, spunând chiar că goal-keeper-ul de 27 de ani trebuia convocat încă de anul trecut de Edi Iordănescu şi ar fi meritat să se afle în lotul României la Euro 2024. „Nu m-a suprins convocarea lui Laurenţiu Popescu la naţională, eu cred că merita să fie chemat de anul trecut şi să fie printre cei 3 portari de la Euro 2024, datorită prestaţiilor şi seriozităţii lui” a spus Gabi Boldici.

Fost jucător la Universitatea Craiova, Villarreal sau FC Naţional, Marius Iordache a fost invitat să vorbească despre Ilie Balaci, pe care l-a avut antrenor la începuturile carierei.

„Pentru mine, nea Ilie era ceva fabulos, am avut bucuria şi onoarea să fiu jucătorul dânsului. Suntem prea mulţi cei care ne-am lăsat de fotbal şi prea puţine echipe, de aceea nu am rămas în fotbal după încheierea carierei. Noi când eram juniori şi prindeam un teren cu câteva smocuri de iarbă aveam deja impresia că suntem pe Bernabeu, acum au condiţii foarte bune copiii, dar nu ştiu dacă le apreciază. Cred că jucătorilor de acum le lipseşte ambiţia, plăcerea de a juca fotbal şi mândria de a juca la Universitatea Craiova. În primul rând trebuie să munceşti mult mai mult decât ţi se cere. Eu când eram mic şi vedeam autocarul o luam la fugă să văd jucătorii cum coboară, noi jucam fotbal peste tot, la şcoală, la antrenamente, în cartier” a declarat Marius Iordache.