Alb-albaştrii au “dat de nisip” cu „câinii roşii”

0
981

Prima victorie acasă a Universităţii Craiova a venit tocmai în derby-ul cu Dinamo şi a fost una clară

Când „duşmanul de moarte” trece Oltul, provincia „celor mai fierbinţi dintre români” dă în clocot şi nimeni nu acceptă ca alb-albaştrii să cedeze un milimetru de pământ, sau de nisip, în cazul terenului de pe „Ion Oblemenco”, fără sacrificiu. „Câinii roşii” au însă un mentor, Florin Bratu, care ştie ce înseamnă un derby cu Ştiinţa, şi Dinamo a venit montată pentru un prim succes pe noua arenă a Băniei. Descoperiţi pe anumite posturi, cei doi antrenori nu şi-au mai permis să le acorde o perioadă de acomodare lui Koljic, respectiv Cooper şi i-au trimis în primul 11, deşi cei doi nici nu ştiau numele tuturor colegilor noi.

Primul atac al serii l-a dat galeria dinamovistă, destul de numeroasă, care a încercat să evadeze din sectorul propriu pentru a se răfui cu suporterii olteni. Când forţele de ordine au restabilit ordinea, răspunsul fanilor Craiovei a venit printr-o coregrafie aniversară, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea clubului, al cărei mesaj a fost: „De patru generaţii încoace, în acest loc de pe pământ, s-o dai pe Ştiinţa mai departe e cel mai de preţ legământ”. 

Şi pe teren tot oaspeţii au dat primele lovituri, prin Gomelt şi Popa, primul întinzându-l pe Pigliacelli, al doilea izbind spectaculos încheietura barelor. Riposta putea veni pe un contraatac iniţiat şi finalizat de Bărbuţ, dar acesta a fost sabotat de o dună de nisip în preajma cercului de la 11 metri. Dinamo a continuat să joace aşa după intuia Mangia, după chipul şi asemănarea antrenorului Bratu, cu liniile sus, neintimidată de cei 25.000 de olteni. Astfel a ajuns Ricardo Grigore în poziţie de finalizare, dar l-a mai evidenţiat o dată pe italianul din poarta Ştiinţei. Gazdele au scos capul prin combinaţiile dintre cei doi internaţionali, Mitriţă şi Bancu, primul atentând de două ori la poarta lui Penedo. Dinamoviştii şi-au revendicat prima repriză, câştigând centrul terenului, unde Fedele şi Cicâldău au fost dominaţi de Cooper, Gomelt şi Nistor, şi au speculat zona tânărului Borţa, sufocat de învăluirile adversarilor. Oltenii s-ar fi declarat mulţumiţi cu 0-0 la pauză, dar la ultima fază aveau să primească un mare bonus, de la ultimul venit, Elvir Koljic. Bosniacul, inexistent până atunci, şi din cauză că noua sa echipă nu era obişnuită cu jocul cu pivot, s-a desprins de Katsikas la cornerul lui Cicâldău şi a plasat fulgerător o lovitură de cap pentru 1-0.

Tot din fază fixă au fost periculoşi oltenii şi în debutul părţii secunde, dar Penedo a respins miraculos lovitura de cap a lui Tiago Ferreira. Dinamo a resimţit golul primit chiar înainte de pauză, iar când încerca să reintre în meci, filiera internaţională a Craiovei a acţionat decisiv, chirurgical. Bancu i-a aruncat o pasă-lasou lui Mitriţă, Delorge n-a rezistat sprintului cu căpitanul Craiovei, iar nisipul buclucaş n-a mai scos mingea de pe traiectoria impusă, care a fost spre bară-gol. Trupa lui Bratu avea să fie KO şase minute mai târziu, când Koljic i-a infiltrat o minge lui Mitriţă prin linia de apărători dinamovistă, iar finalizarea a fost din gama de execuţii fine ale căpitanului Ştiinţei. Frustraţi de diferenţa care nu era de conceput după o primă repriză consistentă, dinamoviştii au fost aproape de golul de onoare la şutul lui Axente, scos uluitor de Pigliacelii, şi la bara lui Katsikas. Ghinionistă în destue rânduri, Dinamo pleacă vătămată rău din Bănie, iar oltenii şi-au satisfăcut pohta ce-au pohtit de decenii încoace: umilirea duşmanului suprem!

Mitriţă: „Uşor, uşor, echipa a început să meargă”

Căpitanul alb-albaştrilor, Alex Mitriţă, a declarat după meci: „Suntem foarte fericiţi, am câştigat contra lui Dinamo, rivala noastră. Uşor, uşor se vede că echipa a început să meargă. Este incredibil ce a fost şi în teren, dar şi în tribune. Să câştigi cu 3-0 contra lui Dinamo…pentru noi este fantastic. Ambele goluri au fost frumoase, Nicu a dat o pasă foarte bună. Aveam nevoie de un pivot, să pot să intru în combinaţii, tot ce aveam nevoie era de un vârf masiv, precum Koljic. Vă daţi seama că îmi doresc să fiu titular pentru echipa naţională, dar cel care decide este selecţionerul”. Elvir Koljic a oferit şi el primele declaraţii de când a venit la Craiova: „E normal că m-am simțit bine, am dat gol și am dat pasă de gol. Cred că nu aici mă voi opri. Foarte frumoasă atmosfera, nu m-am așteptat la așa ceva. Cred că am meritat să câștigăm și mă bucur pentru suporterii noștri, pentru că ne-au susținut în acest fel. Înainte să ajung la Craiova am avut oferte, dar nu concrete. Mă bucur că am ajuns la Craiova și că pot crește aici. Voi sărbători această prestație aici, nu în Bosnia.”

Devis Mangia a declarat la final: „Am jucat foarte bine. Prima repriză a fost una echilibrată. Am avut ocazii și noi, au avut și ei, însă a doua repriză am controlat-o noi. Am pregătit meciul încercând să le spun jucătorilor că trebuie să fie atenți la detalii și să reacționeze eficient din toate punctele de vedere. Am încercat să speculăm punctele noastre forte, ceea ce s-a și întâmplat. Sunt norocos că l-am folosit pe Elvir Koljic M-am gândit că e cea mai bună soluție să-l introduc direct în teren, să-i transmit încrederea mea. N-am vrut să-l bulversez, dar el a jucat foarte bine și sunt foarte mulțumit de el”. Antrenorul oaspeţilor, Florin Bratu, a spus după meci: „Din păcate, am făcut o repriză bună, dar nu e suficient acest lucru. Am avut o bară şi alte situaţii. Cred că lucrurile au luat o turnură diferită pentru noi la golul din prelungiri. Craiova are jucători buni, dar ca să fiu sincer scorul e destul de mare pentru ce s-a realizat ca şi joc pe teren.” Şi Bratu are dreptate, iar statistica e mărturie: posesie: 50%-50%, ocazii de gol: 15-12, șuturi pe poartă: 8-9, șuturi pe lângă poartă: 7-3, lovituri libere: 13-18, cornere: 5-5, ofsideuri: 2-1, aruncări de la margine: 22-40, intervenții portar: 9-5, faulturi: 16-12, cartonașe galbene: 4-1.