Secţia ATI a Spitalului Judeţean, redeschisă după dezinfecţie

0
541

terapie intensivaÎn urma unor controale demarate la începutul lunii august pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Craiova – etajul trei s-au descoperit germeni de Stafilococ aureus, Klebsiella, Pseudomonas Aeruginosa şi E.Coli peste limita admisă. În aceste condiţii s-a luat decizia de a închide clinica timp de zece zile pentru igienizări. După această perioadă, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au revenit pe secţie pentru verificări şi, miercuri, în urma probelor de laborator recoltate au stabilit că nu se evidenţiază prezenţa de germeni patogeni cu impact asupra sănătăţii populaţiei. Prin urmare, ATI-ul de la etajul trei a fost redeschis.

Verificările efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Ugenţă Craiova, în perioada 4-17 august a.c, de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au relevat că în Secţia ATI, etajul trei, nu se respecta planul de curăţenie şi dezinfecţie zilnică şi ciclică asumate prin Planul propriu de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi aprobat de conducerea spitalului, şi nici planurile operaţionale.

Clinica fusese închisă zece zile din cauza germenilor peste limita admisă

La controlul microbiologic al suprafeţelor şi aeromicroflorei s-au înregistrat probe neconforme prin numărul de germeni peste limita admisă şi prezenţa de Stafilococ aureus, Klebsiella,  Pseudomonas Aeruginosa şi E.Coli. De asemenea, inspectorii DSP Dolj au constatat că dezinfecţia terminală se efectua o dată pe lună sau chiar la două luni deşi în Plan îşi asumaseră că o  vor efectua la 14 zile.

Pentru neconformităţile constatate Direcţia de Sănătate Publică Dolj a luat o serie de măsuri. Printre acestea se numără sancţionarea contravenţională a persoanelor responsabile. De asemenea, a fost suspendată activitatea saloanelor de la etajul trei a secţiei de ATI, pentru igienizare şi dezinfecţie terminală. Suspendarea a intrat în vigoare din momentul în care s-a externat ultimul pacient din cei existenţi la momentul respectiv. Nu în ultimul rând, personalul din clinica ATI a fost reinstruit cu privire la procedurile operaţionale specifice asumate de către unitatea sanitară.

La finalizarea activităţii de igienizare şi dezinfecţie terminală s-au recoltat probe pentru verificarea eficacităţii dezinfecţiei terminale de către Direcţia de Sănătate Publică Dolj, inspectorii fiind informaţi cu 24 ore înainte, pentru a putea recolta probe de salubritate, microaerofloră şi sterilitate.terapie intensiva 1

Există o plângere la Comisia de malpraxis din cadrul DSP Dolj

Miercuri, rezultatele de laborator ale probelor recoltate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj la etajul trei, pe secţia ATI, după  finalizarea activităţii de igienizare şi dezinfecţie terminală, au fost comunicate conducerii spitalului. Concluzia DSP este că nu s-a mai evidenţiat prezenţa de germeni patogeni cu impact asupra sănătăţii populaţiei. „Rezultatele indică că măsurile impuse şi efectuate, respectiv curăţenia şi dezinfecţia terminală, au fost eficiente”, arată DSP Dolj.

Direcţia de Sănătate Publică a precizat că recomandă, în constinuare, respectarea planului de curăţenie şi dezinfecţie zilnică şi ciclică a secţiei de ATI, asumate prin Planul propriu de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi aprobat de conducerea spitalului precum şi prin planurile operaţionale. Se va continua cu dezinfecţia terminală a secţiei ATI, la etajul patru, conform planificării unităţii sanitare. O altă recomandare este reinstruirea personalului privind atribuţiile ce le revin conform fişei de post şi procedurilor operaţionale, implementate de echipa managerială a spitalului.

Pentru limitarea riscului de contaminare a mediului în secţia ATI, se vor lua măsuri privind amplasarea la intrarea în secţie precum şi la intrarea în saloanele izolator a dispenserelor cu soluţii dezinfectante, halate, mănuşi, mască, botoşei de unică folosinţă şi covor antibacterian.

Reprezentanţii DSP Dolj au precizat că în acest moment există şi o plângere depusă de un pacient (aparţinător) în legătură cu eventuale neregului la secţia ATI, etajul trei, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, plângere care se află înregistrată la Comisia de Malpraxis din cadrul DSP Dolj.