Campania de vaccinare împotriva hepatitei B va fi reluată

0
96

Primele 50.000 de doze de vaccin anti-hepatitic B au fost recepţionate, ieri, de Ministerul Sănătăţii. Este prima tranşă din cele 200.000 pe care instituţia le va achiziţiona în acest an.

Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă  pentru derularea în bune condiţii a campaniei de vaccinare. Direcţiile de sănătate publică au fost înştiinţate să se prezinte în regim de urgenţă la sediul Companiei Unifarm SA pentru ridicarea dozelor de vaccin şi repartizarea acestora.

Recuperarea copiilor nevaccinaţi se va realiza, sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin cabinetele medicilor de familie şi maternităţi.Vaccinul va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi, cât şi pentru vaccinarea de rutină  a nou-născuţilor, conform calendarului.

Lipsa de pe piaţă a vaccinului a provocat o criză la nivel naţional

Vaccinul antihepatitic B este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a hepatitei B şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.

Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile de achiziţie centralizată a vaccinului încă de la începutul acestui an. Dificultăţile legate de procesul de achiziţionare au fost cauzate de lipsa de pe piaţă a produsului. În prezent există un număr mic de producători care mai produc aceste vaccinuri şi care nu au disponibile în acest moment cantităţile necesare la nivel global.