Ungaria respectă Armenia, cultura şi tradiţia acestei ţări şi regretă decizia autorităţilor de la Erevan de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Budapesta, au declarat sâmbătă, într-un comunicat comun, Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei, transmite MTI. Acesta a fost dat după ce, vineri, Armenia a anunţat că îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu Ungaria, ca urmare a faptului că Budapesta a decis extrădarea în Azerbaidjan a ofiţerului azer Ramil Safarov (foto), condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia ungară pentru uciderea unui cetăţean armean, şi care, ajuns în ţara sa, a fost graţiat. Comunicatul celor două ministere de la Budapesta subliniază că Ungaria a acţionat în cazul Safarov în concordanţă cu legile internaţionale, evocând Convenţia de la Strasbourg din 1983 privind transferul persoanelor condamnate, semnată de Budapesta şi Baku. „Ungaria respectă legislaţia internaţională în relaţiile sale cu toate statele şi se aşteaptă la acelaşi tratament din partea partenerilor internaţionali”, se mai arată în comunicat. „Ministerul Justiţiei din Azerbaidjan a informat autorităţile ungare că pedeapsa în cazul lui Ramil Sahib Safarov nu va fi modificată, urmând să continue să fie executată în Azerbaidjan”, explică Guvernul ungar.
În semn de protest faţă de decizia Budapestei, sute de armeni au manifestat, sâmbătă, în faţa consulatului ungar din Erevan, incendiind un drapel al Ungariei. Protestatarii au aruncat cu ouă şi roşii spre clădirea consulatului, acuzând Ungaria că a încheiat cu Azerbaidjanul – inamic al Armeniei – un acord prin care profită de resursele energetice. „Ungurii şi-au vândut onoarea şi conştiinţele Azerbaidjanului precum o prostituată”, a strigat un manifestant, Armen Makarcian. La rândul său, preşedintele Armeniei, Serge Sarkisian, a acuzat Budapesta că a comis „o eroare gravă”. Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat şi el „foarte preocupat” de decizia Azerbaidjanului, de graţiere a militarului.
Ramil Safarov, 35 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui ofiţer armean la Budapesta, în 2004. Acesta l-a decapitat pe ofiţerul armean Gurgen Margarian în timp ce victima dormea, într-o şcoală militară din Budapesta creată de NATO.